Katasztrófavédelmi gyakorlat

november 16., szerda 12:15 2011

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (BM OKF) a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósággal (NMHH) együttműködve 2011. november 21-én országos katasztrófariasztási gyakorlatot tart, amelyhez országos értesítési és törzsvezetési, valamint polgári védelmi mozgósítási gyakorlat kapcsolódik.

A gyakorlat célja a hivatásos katasztrófavédelmi szervek és a hivatásos tűzoltóságok állománya értesítésének, a vezetési törzsek műveletirányító tevékenységének, valamint a lakosság katasztrófariasztásának gyakoroltatása.

A gyakorlat során a hivatásos katasztrófavédelmi szerv a nap folyamán több alkalommal fiktív katasztrófahelyzetről szóló közérdekű közleményeket tesz közzé a médiatörvény rendelkezései alapján, a közérdekű és a jelentős befolyásoló erejű médiaszolgáltatók bevonásával. Öt közlemény hangzik majd el reggeltől az esti órákig 12 alkalommal. A riasztás során közzétett üzenet csupán próbája egy lehetséges, valós veszély esetén kiadandó közleménynek, így az abban megadott helyszínek nem valósak, az ismertetett szituációk a Csillagok Háborúja című film helyszínein zajlanak.

A fiktív helyzet következtében Magyarországon óvintézkedések bevezetésére nem kerül sor, a lakosságnak semmilyen teendője nincs! Célunk, hogy a lakosság megismerje, s így a későbbiekben akár egy valós helyzetben felismerje a katasztrófák esetén történő riasztás és tájékoztatás új formáit.

A lakossági riasztó rendszer tesztelése céljából az országban több helyen (a Jászság területén Jászberényben) megszólalnak a szirénák. Felhívjuk a figyelmet, hogy a lakosságnak a jelzés hallatán semmilyen teendője nincs, az csak a rendszer próbáját szolgálja!

Kérjük a lakosság türelmét és megértését a gyakorlat ideje alatt!

Jász- Nagykun- Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
Jászberényi Polgári Védelmi Kirendeltség