Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Szent Erzsébet kenyere

A világ szentjei közül az egyik legnagyobb tiszteletnek örvendő példakép Árpád-házi Szent Erzsébet, akinek születése 800. évfordulója alkalmából XVI. Benedek pápa úgy fogalmazott: „Az Egyház igazi leánya volt, konkrét tanúságtételével Krisztus szeretetét tette láthatóvá az emberek között”.

Szent Erzsébet legendája szerint egy alkalommal, amikor éppen kenyeret vitt a szegényeknek, találkozott egyik rokonával. Az számonkérte hova megy, és mit visz a kosarában. Erzsébet attól való félelmében, hogy nem tudja eljuttatni az adományát a szegényeknek és megtiltják neki a jótékonykodást, azt válaszolta, hogy rózsát. Amikor rokona ellenőrizte a kosár tartalmát, abban kenyér helyett, csak illatozó rózsákat talált, pedig abban az évszakban nem nyíltak a virágok. Eszerint Isten segítette meg Erzsébetet, hogy ne kövesse el a hazugság bűnét.

Szent Erzsébet ünnepéhez kapcsolódva az Egyház hagyományosan kenyeret szentel, és ezzel kínálja híveit, emlékeztetve arra, hogy a karitász, vagyis a szeretetből fakadó cselekedet mindannyiunk kötelessége. Hisz az önzetlen, segítő, cselekvő szeretet nyelvét mindenki megérti. Erre adott példát Szent Erzsébet.

November 19. Árpádházi Szent Erzsébet ünnepe. E nap alkalmából november 20-án vasárnap reggel nyolc órakor „Erzsébet-pogácsák” megáldása lesz a templomban.

Szeretettel hívunk és várunk mindenkit!

Jászboldogháza Szent Család Római Katolikus Templom