Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

XXI. Jász világtalálkozó

Idén XXI. alkalommal kerül megrendezésre a Jász Világtalálkozó, amely rangos eseménynek Jászalsószentgyörgy ad otthont, 2015. július 18 – 19-én.

Új kezdeményezésként szeretnénk bemutatni a Hagyományos mesterségek utcáját melyre várjuk olyan kézművesek jelentkezését, aki vállalná kulturált környezetben munkásságát bemutatni, – előzetesen kialakított fedett standokon. Szóba jöhet a szűcs, a csizmadia, a kékfestő, a bognár, a bodnár, a kádár, a kovács, hímző, csipkeverő…stb.

A tervezett bemutató jó eszközként szolgálna ahhoz, hogy, a mai fiatalság megismerhesse a kihalóban lévő mesterségeket és értékelje azt a tudást, amely egy – egy mestermunka elkészültéhez szükséges.

A bemutató időpontja:2015. július 18. (szombat)

Helyszíne:Jászalsószentgyörgy, Vadas Park

Jelentkezési határidő:2015. május 22.

Kérjük, hogy a mellékelt jelentkezési laphoz a kiállító alkotóról és munkájáról elektronikus formában fotót is csatoljanak.

Bővebb információ:Vargáné Bertalan Erika +36-30/402-0268

Várjuk a Jász Föld adta lehetőségeket kihasználó helyi termelőket a Jászsági Piacra,hogy bemutathassák és közkincsé tehessék saját termékeiket (pálinka, méz, pékáru, élelmiszer stb.). Célunk, hogy látogatóink széles körben megismerjék találékonyságunkat az egyes kiállítókon keresztül, akik a saját településük mellett a jászság jellegzetességeit képviseltethetik.

A Világtalálkozó második napján megrendezendő Jászsági Piac lebonyolításához településenként 8 m2-es fedett standot biztosítunk.

A kiállítani kívánó település minden esetben saját maga gondoskodik arról, hogy az általa megjelentetett termék vagy termékek árusítására vonatkozó hatósági előírásoknak megfelelően történjen.

Helyszín:Jászalsószentgyörgy, Vadas Park

Időpont:2015. július 19. (vasárnap) 10:00

Jelentkezési határidő:2015. május 22.

Kérjük, hogy a mellékelt jelentkezési laphoz a termelőről és termékéről elektronikus formában fotót is csatoljanak.

Bővebb információ: Törőcsik Renáta +36-30/478-0065

Bízunk benne, hogy az idei Jászsági Piacon is nagyon sok település él annak a lehetőségével, hogy a jászság legnagyobb rendezvényén bemutassa a rá leginkább jellemző termékeket.

Gasztronómiai versenyt hirdetünk „Jász ízek főzőverseny” címmel, 2015. július 19-én a XXI. Jász Világtalálkozó második napján.

A megmérettetés Jász települések között, már évek óta színesíti programjainkat.  A program célja felkelteni a látogatók figyelmét tradicionális Jász ízek kóstolására, mely ízek tartalommal töltik meg a jeles eseményt, hirdetve az összetartozást, a résztvevők pedig lelkesedésükkel, főzőtudományukkal elevenítik fel elődeink kedvenc ételeinek ínycsiklandó ízeit.

Versenykiírás:

A csapat bográcsban készítsen egytálételt minimum 20 adagos mennyiségben. Az egytálétel az egységesebb zsűrizés szempontjából ezúttal kizárólag marhapörkölt, vagy birkapörkölt, vagy slambuc, vagy húsos káposzta, vagy pandúrgulyás legyen, melyet az adott településről érkező „Jász virtus” vetélkedő 5 fős csapatával fogyasztanak el.

Feltételek:

Az adott étel elkészítéséhez szükséges alapanyagokról, a főzéshez és kóstoláshoz tartozó kellékekről (evőeszközök, tányérok stb.) minden csapatnak magának kell gondoskodnia.

Helyszín:Jászalsószentgyörgy, Vadas Park

Időpont:2015. július 19. (vasárnap)

Jelentkezési határidő:2015.május 22. Jelentkezési lap

A verseny menete:

Érkezés, főzőhelyek elfoglalása: 8:00 – 9:00

Főzés: 9:00 – 12:00

Zsűrizés, ebédeltetés: 12:00 – 13:00

Értékelés:az elkészült ételt minél látványosabban tálalják, melyet egy 3 fős zsűri fog értékelni.

Bővebb információ: Baráth Csabáné +36-20/263-8841

Várjuk a jász települések és elszármazott jász települések hagyományőrző művészeti csoportjainak(néptánc, kórusok, vers stb.) jelentkezését.

Célunk, hogy művészeti értékeinket minél tágabb környezetben ismerjék, meg s ezzel adjuk hírül a jászok folklorisztikájának sokszínűségét.

A bemutató időpontja:2015. július 18 délután -19 délután.

Helyszíne:Jászalsószentgyörgy, Vadas Park

Jelentkezési határidő:2015. május 22.Jelentkezési lap

Bővebb információ: Gál Judit +36-70/328-4522

Várjuk a jász települések népies erő és ügyességi próbájára, a III. JÁSZ VIRTUS vetélkedőre,ugyanis az Úr 2015. évében Szent Jakab havának 19. napján felvirrad az ádáz tusa napja.

Reggel 10:00 órakor kezdődik a küzdelem a Vadas Parkban, ahol a jászok legrátermettebbjei mérik össze erejüket, bátorságukat és tanúságot tesznek leleményességükről, ügyességükről az ámuló nép tekintete előtt.

A Jász Világtalálkozó rendezősége várja és hívja minden jász település legrátermettebb öt lakosát – köztük három harcias férfiembert és kettő tűzről pattant menyecskét – kik nem kímélvén magukat, kiállják az összes próbatételt, melyeket a sors szeszélye elébük helyezett.

Az ötfős csapatok versenyén, a feladatok, az akadályok leküzdése után a napnál is fényesebben kiviláglik majd, hogy kik is a jászok azon legkiválóbbjai, kiket ezután nemcsak nagy tisztelet és megsüvegezés kísér majd, de gazdag ajándékokkal megrakottan térhetnek haza földijeikhez.

A győztes első három csapat kihirdettetik és nevük a Jászalsószentgyörgy Krónikában feljegyeztetik.

Helyszín:Jászalsószentgyörgy, Vadas Park

Időpont:2015. július 19. 10:00

Jelentkezési határidő:2015. május 22.Jelentkezési lap

Bővebb információ: Gál Judit +36-70/328-4522

A Világtalálkozó időpontját megelőzően 2015. július 11-én tervezzük lebonyolítani a Zászlógyűjtő kerékpártúrát,melynek célja az eddigi Jász Világtalálkozók hagyományainak folytatása.

Az egyes Jász településekről delegált 3-3 fős csapatok kerékpáron érkezve juttatják el településük zászlaját Jászalsószentgyörgyre, a rendezvény fő helyszínéül szolgáló Vadas parkba, ezzel is szimbolizálva csatlakozási szándékukat a jászság legnagyobb eseményéhez.

A zászló átadását követően az újonnan megnyílt Vadas Vendégházban ebéddel kívánjuk megvendégelni a lelkes kerékpárosokat, melyet a helyi tehetségek közreműködésével összeállított műsorral igyekezünk színessé tenni.

Érkezés helyszíne:Jászalsószentgyörgy, Vadas Park

Időpontja:2015. július 11. 12:00

Jelentkezési határidő:2015. május 22. Jelentkezési lap

Bővebb információ: Szabóné Vadkerti Katalin /+36-70/372-7340

A rangos eseményről úgy gondoljuk, nem hiányozhatnak helyi művészek, iparművészek és más kreatív csoportok, akik munkájukkal hagyományos jász értékeket örökítenek át napjainkban. Ennek okából Iparművészeti kiállítástkívánunk megnyitni a Világtalálkozón, hiszen a jászság legnagyobb rendezvénye kiváló alkalmat jelenthet egyéni és csoportos bemutatkozásra egyaránt.

Várjuk a jász települések képzőművészeinek, iparművészeinek munkáit, melyekből a jászalsószentgyörgyi Faluházban a Jász Világtalálkozó idejére kétnapos kiállítást szervezünk. A helyi korlátainkra tekintettel – településük lélekszámával arányosan (1-5) – várjuk jelentkezéseiket kiállításunkra.

Kiállítás helyszíne:Jászalsószentgyörgy, Faluház

Időpontja:2015. július 18 – 19.

Jelentkezési határidő:2015. május 22.

Kérjük, segítsék munkánkat a településükön élő képzőművészek kiválasztásával és delegálásával.

Kérjük, hogy a mellékelt jelentkezési laphoz az alkotókról és munkáikról elektronikus formában fotót is csatoljanak.

Bővebb információ: Gál Judit/ +36-70/328-4522

A mellékelt, jelentkezési lapo(ka)t kitöltve, a

– Jászboldogházi Polgármesteri Hivatalba

– vagy elektronikus formában a Világtalálkozó e-mail címére: xxi.jaszvilagtalalkozo@gmail.com

– vagy postai úton Községi Könyvtár 5054 Jászalsószentgyörgy Fő út 70/b.

szíveskedjenek eljuttatni.