Honvédségi tájékoztató

június 16., kedd 07:52 2020

Több mint másfél évtized telt el azóta, hogy Magyarországon leszerelt az utolsó sorköteles katona, az ország áttért az önkéntes haderőre, mely hivatásos, szerződéses és tartalékos katonákból áll. A katonai szolgálat ma már nem kötelező, hanem önként választott hivatás. Mára a Magyar Honvédség az ország egyik legnagyobb munkáltatójaként van jelen a munkaerőpiacon.

A sereg az idei évben is több száz munkavállaló jelentkezését várja, elsősorban lövész, felderítő, illetve - „C" kategóriás gépjárművezetői engedély megléte esetén - gépjárművezetői munkakörökbe, de a bátrak akár ejtőernyős vagy búvár beosztásokba is beadhatják pályázatukat.

A jelentkezés feltétele a betöltött 18. életév, magyar állampolgárság megléte, belföldi lakóhely, legalább általános iskolai végzettség és büntetlen előélet. A jelentkezők sikeres egészségügyi és fizikai alkalmassági vizsgálatot követően kezdhetik meg katonai szolgálatukat.

Felmérések szerint a Magyar Honvédség társadalmi presztízse magas szintű, a katonák társadalmi megítélése pozitív. A napi élet szempontjából talán még fontosabb, hogy a honvédség megbízható munkáltató, a munkahelyek és járandóságok stabilitása a versenyszféránál biztosabb. A katonai pálya egy biztos munkahelyet, stabil egzisztenciát tud kínálni, jól kiszámítható és nyomon követhető pályaképpel. Vonzó lehet az a tény is, hogy kevés olyan munkahely létezik, ahol a munkavállalók fizikai és egészségügyi helyzetével, életminőségével ilyen magas szinten foglalkoznának, mint a honvédségnél. Elég csak a napi 1 óra testnevelést, a rendszeres és ingyenes orvosi szűrővizsgálatokat, valamint a rekreációs lehetőségeket megemlíteni. Sokak számára vonzó a külszolgálat lehetősége is, mely az állomány széles rétege számára elérhető extra jövedelmet és tapasztalatot jelent.

A Magyar Honvédség azoknak az állampolgároknak is alternatívát kínál, akik a járványügyi helyzet miatt vesztették el a munkájukat. Számukra az ún. speciális önkéntes tartalékos katonai szolgálat jelenthet átmeneti megoldást, mely 6 hónapra vállalható, havi bruttó 161 ezer forintért. A felvételhez betöltött 18. életév, erkölcsi bizonyítvány, magyar állampolgárság, valamint egészségügyi vizsgálat szükséges. Az első képzések július 1-jén indulnak, minden jelentkező a lakóhelyéhez legközelebbi kiképzőhelyre kerül, ahonnan minden nap hazamehet a családjához. Ingyenes ruházati ellátás, utazási költségtérítés, valamint napi egyszeri étkezés biztosított. A szolgálat újabb 6 hónappal meghosszabbítható, azonban lehetőség van áttérni a szerződéses, illetve a műveleti vagy a területvédelmi tartalékos katonai szolgálatra is.

Amennyiben Úgy érzi, felkeltették érdeklődését a Magyar Honvédség által kínált lehetőségek, kérem, keresse fel a Szolnoki Toborzó Központot ügyfélfogadási időben, amely az alábbiak szerint alakul:
Hétfő - csütörtök: 8:00 - 15:30
Péntek: 8:00 - 12:00

Elérhetőségeink:
cím: 5000 Szolnok, Táncsics út 5-7.;
telefonszám: +36/56/505-159;
e-mail cím: szolnok.toborzo@mil.hu

Tisztelettel: Molnár János őrnagy
parancsnok