Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

A hulladék hasznosításának legősibb módja – a komposztálás

A biohulladék elkülönítése és kezelése

Egy magyarországi lakos átlagos éves hulladéktermelése meghaladhatja a 430 kg-ot. Ennek akár 45%-a is állhat biohulladékból (településenként ez a szám 40-70% között mozog), amit főleg a kertekben levágott fű, levelek, ágak, gyümölcsök, növényi hulladék, faforgács, konyhai hulladék tesz ki. A hulladék elégetése vagy illegális helyeken való lerakása veszélyes és törvénybe ütköző.

Hasznosítsa megfelelően nyersanyagait, trágyázza kertjeit komposzttal, ne költsön mesterségesen előállított műtrágyára.

Mi a komposztálás?

A komposztálás az emberiség legősibb és legelterjedtebb hulladék felhasználási módja, amely erősíti és optimalizálja a talajban lezajló mikrobiológiai folyamatokat. A különféle biológiailag lebomló anyagok komposztálása minőségi szerves trágya – komposzt – keletkezését eredményezi.

A komposztálás természetes folyamat – a szerves anyagok humusszá való lebomlását a mikroorganizmusok tevékenysége teszi lehetővé. A biohulladék hasznosításával minőségi természetes trágyát kapunk anélkül, hogy drága ipari termékeket vásárolnánk.

Miben komposztáljunk?

Komposztáló edény – tökéletes társ a komposztálásban. Újrahasznosított műanyagból készül, aljzat nélkül (így közvetlen kapcsolatban áll a talajjal, hozzáférést biztosítva a mikroorganizmusoknak, hangyáknak, földigilisztáknak). A tetején zárható fedél található, amivel szabályozhatjuk a levegőáramlást. Az oldalsó ajtók a kész komposzt kivételét szolgálják, a falakon megtalálható lyukak pedig az anyagok megfelelő szellőzését.

A komposztáló edényeknek számos előnye van.

  • A komposztálás idejét akár felére csökkentheti a hagyományos megoldásokhoz képest.
  • Szabályozza a nedvességtartalmat, hőmérsékletet, a fény és a levegő bejutását.
  • Helyet szabadíthat fel a kertjében (a kevésbé esztétikus halmok helyett).
  • Esztétikus látványt kölcsönöz kertjének. Megszünteti a kellemetlen szagokat, melyek odavonzhatják az állatokat, rovarokat is.
  • A szemétszállítás költségei csökkenhetnek, a hulladék mennyiségének csökkenésével párhuzamosan (a konyhai hulladékok kb. 30%-a komposztálható).
  • A szerves hulladékot hasznosíthatja, ezáltal komposztot nyerhet, amely kiváló forrása a tápanyagoknak.

Hogyan komposztáljunk helyesen?

A komposztálás során fontos, hogy csökkentsük az anyag méretét, azt zúzzuk össze. Ha a zúzott kerti hulladékot a komposztálóba tesszük, sokkal gyorsabban kapunk értékes, tápanyagban gazdag komposztot. A kerti aprítók által zúzott hulladékot akár talajtakaróként is használhatjuk a fák alatt, így megvédjük a fákat a kiszáradástól, korlátozzuk a gyomnövények növekedését, és javítjuk a talaj minőségét. A kerti aprítók használatának egyik nem elhanyagolható oka, hogy Magyarországon évekig elégették a kerti hulladékot – mint például a faágak és vágott fű – viszont ez ma már nem lehetséges. További elvek közé tartozik az anyagok megfelelő aránya, megfelelő levegőztetés és az elegendő nedvességtartalom.

Mi hasznosítható?

Gyakorlatilag minden, a konyhában és kertben keletkezett szerves hulladékot komposztálhatunk. Minél vegyesebb a komposztált anyag, annál ideálisabb eredményt kapunk. A komposztálóba tehetünk vágott füvet, leveleket, faforgácsot, fűrészport, faaprítékot, szalmát, trágyát, kávézaccot, teát, zúzott tojáshéjat. Egyedüli nehézséget az ételmaradék okozhat (élőlényeket vonz oda, kellemetlen szagot áraszt). Emiatt csak kis mennyiségű ételmaradékot tegyünk a komposztálóba, és jól keverjük el száraz, nedvszívó anyaggal. A komposztálóba semmiképp se tegyünk húst, halat, tejterméket, vagy ezek származékait, üveget, műanyagot, fémet, textilt, állati eredetű hulladékot, vegyszerrel kezelt anyagot. Fontos, hogy a komposztálóban lévő anyag minél összetettebb szerkezetű legyen. Ebben segítségünkre van a gyűjtővel ellátott fűnyíró, vagy a kerti faaprító.

Eredmény

A komposzt kiváló szerves trágya, mely visszajuttatja a talajba az értékes tápanyagokat. Az érett komposztot számos célra lehet használni, például a tavaszi zöldségfélék ültetésekor, vagy virágágyásokban és cserepekben, így elősegíthetjük a talaj és a növények termékenységét biztosító tápanyagok megfelelő mennyiségének elérését.

Nagyobb mennyiségű komposztot tegyünk a gyümölcs- és díszfák alá. A komposzt képezte réteg pozitívan befolyásolja az esővíz felszívódását és a talaj állagát. Az érett komposzt felhasználható új kertek vagy udvarok kialakításakor is.

A komposztáláshoz sok sikert kívánunk!

További információ a www.kerti-komposztalok.hu oldalon.