Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Egészségház fejlesztése Jászboldogházán

2013-ban Jászboldogháza Község Önkormányzata pályázatot nyújtott be és támogatást nyert az egészségház épületének infrastrukturális felújítására és a rendeléshez szükséges irodai és egyéb eszközök beszerzésére 43,328. millió Ft. értékben.

Az Új Széchenyi Terv Észak Alföldi Operatív Program (ÉAOP-4.1.2/A-12-2013-0087) kódszámú pályázatán keresztül a jászboldogházi egészségház nem csupán külsejében, hanem energetikájában is megújult. A fejlesztés fontos hiánypótlása volt a község közszolgálati intézményhálózatának.

Az épület eddigi funkciói megmaradtak, de az egészségügyi ellátáshoz kapcsolódó háziorvosi, védőnői és fogorvosi rendelő és ezek kiszolgáló helyiségei megújultak. A közel 60 éves épületben az állagmegóváson kívül jelentősebb rekonstrukció nem tudott megvalósulni az utóbbi időben, ezért szükséges volt egy átfogó fejlesztés.

A Rákóczi utcai egészségházon a projekt eredményeként az ingatlan homlokzati hőszigetelése, nyílászáróinak cseréje, villamossága, gépészete került felújításra. Amellett, hogy az épület a beruházásnak köszönhetően ma már esztétikusabb külsővel rendelkezik fontos szempont, hogy a környezettudatos gondolkodás és a fenntartható fejlődés jegyében sokkal gazdaságosabban lehet működtetni az egészségházat.

Ehhez nagyban hozzájárul a megújuló energiahasznosító berendezések közé tartozó napelemek telepítése is, amely a rendelő elektromos áram ellátásához járul hozzá környezetkímélő módon. Emellett az épület akadálymentessé is vált, amely nem csupán az új parkolókkal való megközelítést, hanem a külső-belső közlekedést és tájékozódást is magában foglalja.

A pályázattal a helyi önkormányzat átfogó célja volt az egyes főbb alapellátási szolgálatainak (háziorvosi-, fogorvosi- , védőnői szolgálat) helyet adó ingatlan infrastruktúrájának (eszköz, épület) korszerűsítése, vonzóvá tétele, a munkafeltételek minőségének javításával, figyelembe véve a környezettudatos gondolkodásmódot.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg.