Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Használt sütőolaj és zsiradék gyűjtés

Lakossági kezdeményezésre (ötletláda) Jászboldogháza csatlakozott a használt sütőolaj és zsiradék gyűjtési programhoz. A lakosoknak lehetősége van a használt sütőolaj és zsiradék gyűjtésére és kidobására a Piactéren elhelyezett sárga kukába.

FIGYELEM!! A kukába csak lakossági használt sütőolaj és zsiradék helyezhető el lezárt pet-palackban, vagy zárt befőttesüvegben!

Egyetlen liter használt sütőolaj 1 000 000 liter ivóvizet képes beszennyezni és fogyasztásra alkalmatlanná tenni.

A használt sütőolaj a környezetbe jutva súlyos szennyezéseket okoz: jelentős része a települési csatornahálózatba kerül, mely dugulást okozhat, táplálja az élősködőket és patkányokat, a szennyvíztisztítókat pedig leterheli.

Csatornázatlan településeken legtöbbször a földbe kerül az olaj, mely erősen szennyezi a talajt, elégetve pedig rákkeltő füstöt termel.

Az összegyűjtött sütőolaj és zsiradék 100%-ban újrahasznosításra kerül: a feldolgozás során biodízel alapanyag készül belőle.

A gyűjtőcég ezen felül minden hasznosítható begyűjtött kilogramm sütőolaj és zsiradék után 25 forint visszatérítést ad egy, az önkormányzat által megjelölt szervezetnek (iskola, óvoda, alapítvány, egyesület, környezetvédelmi alap), így a környezetvédelmi előnyök mellett a település némi bevételhez is juthat, mellyel saját intézményeit támogathatja. A méltányos visszatérítési összeg mellett még biztonságosan és kiszámíthatóan üzemeltethető a rendszer.

Jászboldogháza Községi Önkormányzata a támogatott szervezetként a Boldogházi Gyermekekért Közhasznú Alapítványt jelölte meg, így a környezetünk védelme mellett a boldogházi gyermekeket is támogathatjuk minden egyes csepp gyűjtött használt sütőolajjal.

Védjük a környezetünket, és gyűjtsük a használt sütőolajat!

Jászboldogháza Községi Önkormányzata