Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Honvédségi tájékoztató

Több mint másfél évtized telt el azóta, hogy Magyarországon leszerelt az utolsó sorköteles katona, az ország áttért az önkéntes haderőre, mely hivatásos, szerződéses és tartalékos katonákból áll. A katonai szolgálat ma már nem kötelező, hanem önként választott hivatás. Mára a Magyar Honvédség az ország egyik legnagyobb munkáltatójaként van jelen a munkaerőpiacon.

A sereg az idei évben is több száz munkavállaló jelentkezését várja, elsősorban lövész, felderítő, illetve – „C” kategóriás gépjárművezetői engedély megléte esetén – gépjárművezetői munkakörökbe, de a bátrak akár ejtőernyős vagy búvár beosztásokba is beadhatják pályázatukat.

A jelentkezés feltétele a betöltött 18. életév, magyar állampolgárság megléte, belföldi lakóhely, legalább általános iskolai végzettség és büntetlen előélet. A jelentkezők sikeres egészségügyi és fizikai alkalmassági vizsgálatot követően kezdhetik meg katonai szolgálatukat.

Felmérések szerint a Magyar Honvédség társadalmi presztízse magas szintű, a katonák társadalmi megítélése pozitív. A napi élet szempontjából talán még fontosabb, hogy a honvédség megbízható munkáltató, a munkahelyek és járandóságok stabilitása a versenyszféránál biztosabb. A katonai pálya egy biztos munkahelyet, stabil egzisztenciát tud kínálni, jól kiszámítható és nyomon követhető pályaképpel. Vonzó lehet az a tény is, hogy kevés olyan munkahely létezik, ahol a munkavállalók fizikai és egészségügyi helyzetével, életminőségével ilyen magas szinten foglalkoznának, mint a honvédségnél. Elég csak a napi 1 óra testnevelést, a rendszeres és ingyenes orvosi szűrővizsgálatokat, valamint a rekreációs lehetőségeket megemlíteni. Sokak számára vonzó a külszolgálat lehetősége is, mely az állomány széles rétege számára elérhető extra jövedelmet és tapasztalatot jelent.

A Magyar Honvédség azoknak az állampolgároknak is alternatívát kínál, akik a járványügyi helyzet miatt vesztették el a munkájukat. Számukra az ún. speciális önkéntes tartalékos katonai szolgálat jelenthet átmeneti megoldást, mely 6 hónapra vállalható, havi bruttó 161 ezer forintért. A felvételhez betöltött 18. életév, erkölcsi bizonyítvány, magyar állampolgárság, valamint egészségügyi vizsgálat szükséges. Az első képzések július 1-jén indulnak, minden jelentkező a lakóhelyéhez legközelebbi kiképzőhelyre kerül, ahonnan minden nap hazamehet a családjához. Ingyenes ruházati ellátás, utazási költségtérítés, valamint napi egyszeri étkezés biztosított. A szolgálat újabb 6 hónappal meghosszabbítható, azonban lehetőség van áttérni a szerződéses, illetve a műveleti vagy a területvédelmi tartalékos katonai szolgálatra is.

Amennyiben Úgy érzi, felkeltették érdeklődését a Magyar Honvédség által kínált lehetőségek, kérem, keresse fel a Szolnoki Toborzó Központot ügyfélfogadási időben, amely az alábbiak szerint alakul:
Hétfő – csütörtök: 8:00 – 15:30 Péntek: 8:00 – 12:00

Elérhetőségeink: cím: 5000 Szolnok, Táncsics út 5-7.; telefonszám: +36/56/505-159; e-mail cím: szolnok.toborzo@mil.hu

Tisztelettel: Molnár János őrnagy
parancsnok