Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Kyokushin Karate Diákolimpia Döntő – Szeghalom: március 12.

Egyesületünk tudatos felkészüléssel készült a 2011.évi Diákolimpiára. Sok-sok edzés, háziverseny, bent alvós edzőtábor, elődöntő után elérkezett a nagy nap, hogy megmutassuk mire is vagyunk képesek.  Több mint  nyolcvanan utaztunk el Szeghalomra. Versenyzők, szurkolók, szülők edzők segítők. Azonban a leggondosabb szervezés és előkészület mellett is „homokszem került a gépezetbe”. A busz későn és rossz helyre érkezett. Emiatt sajnos sokat késtünk a versenyről. A gyermek I. kategória versenyzői szinte bemelegítés nélkül álltak a tatamira. Sajnos ez az eredményekben is megmutatkozott, sok versenyzőnk kiesett az első körben, de voltak akik  elkapták a fonalat és szépen meneteltek, 17 boldogházi versenyző jutott tovább.

Az első küzdelmeket Kövér Janika és Ficzere Roland vívták, Janika első küzdelmét ügyes taktikai küzdelemmel megnyerte. Rövid pihenő után a következő küzdelmében egy hasonló stílusú versenyzővel került össze, aki sajnos jobban védekezett mint Janika és így kevesebb találatot kapva Ő jutott tovább. Roland első küzdelmén látszott a bemelegítés hiánya, gyorsan ponterősen kezdett, de ellenfele észrevette Roland védekezési hiányosságait és jól kihasználva felül kerekedett. Mindkét fiú nagyon sokat fejlődik. Janika találati pontosságán és Roland védekezésén kell javítanunk. De kétség kívül mindketten nagyon motiváltak a küzdelemben.

Szabó Lidi és Kerekes Réka egy súlycsoportban jutottak tovább a selejtezőről. Náluk körmérkőzés volt ezen a versenyen is. Lidi egy szép győzelemmel kezdett, Réka kicsit döcögősen és ráadásul a súlycsoport későbbi győztesével kezdett, az első 2 perc döntetlen lett, a hosszabbítás egy percében is csak 1 ponttal bizonyult ellenfele jobbnak. Szép látványos bunyó volt, amiből sokat tanult. A következő körben „háziverseny” volt Réka és Lidi visszavágója, amit a változatosság kedvéért most Réka nyert meg. Szépen küzdöttek egymás ellen, mindketten nyerni akartak, ami a legutóbb Lidinek sikerült az most Rékának. Lidi következő küzdelmében a Rékát legyőző kislánnyal került össze és hasonlóan épp hogy csak alul maradt. Réka következő két mérkőzését idő előtt fejezte be (ha az egyik versenyző 6 pontot szerez, akkor megnyerte a küzdelmet). Látszott rajta a küzdelmek előtt, hogy megnyugodott és szépen betartotta az edzői utasításokat. Gyönyörű fejrúgásokkal többször szerzett pontot. Lidi utolsó küzdelmében nagyon nyerni akart… édesapjának azt mondta nem egyet nyerni jött ma ide. Nos ezt meg is valósította. A tatamira fellépve már látszott a győzni akarás, a bírói intésre a küzdelem kezdetekor pedig olyan lehengerlő, de ugyanakkor higgadt lendülettel támadta ellenfelét, hogy az gyakorlatilag leblokkolt és mindössze egyetlen pontot tudott szerezni, Lidi pedig idő előtt megszerzett 6 pontjával megnyerte a küzdelmet. Réka II., Lidi pedig a III. helyet szerezte meg.

Borsányi Gergő eredménye már régóta váratott magára. Kisebb versenyeken már bizonyított, itt volt az ideje egy országos versenyen való helyezésnek is. Gergő első küzdelmét a tőle szokott módon erőből indította és a gőz kiengedése után, a legmagasabb szintű technikákat mutatta be a boldogháziak közül. Összerendezett jól kivitelezett technikák felépítésével sorra hozta a pontokat. Az edzői utasításokat minden tekintetben jól betartotta és megnyerte a küzdelmet.  III.helyen zárta a diákolimpia döntőt,

Sajnos Fajka Ádám, Lévai Ricsi, Szabó Máté, Bajor Ricsi, Durucz Dávid, Nyerges Leti, Szabó Dávid és Borsányi Bogi első küzdelmüket elvesztették, de már a továbbjutás is szép teljesítmény volt tőlük, nem beszélve a helytállásról ezen a versenyen.
Lévai Ricsi meglepően szép lábtechnikákkal kezdett és vezetett is de a védekezéssel neki is gondjai vannak és emiatt nem jutott túl ellenfelén.

Szabó Máté küzdelmében már látszott az elgondolás és az edzésen tanult cseleket is próbálta alkalmazni. Ellenfele nagyon ponterős technikákkal támadott kézzel, amiket Máté szépen védett, de a visszatámadásból még hiányzik a robbanékonyság. Az áprilisi versenyig a gyorsaság még fejleszthető így nála erre helyezzük a hangsúlyt.

Nyerges Leti és Fajka Ádám kifejezetten tanuló jelleggel jöttek a versenyre, az előző versenyhez képest már letisztultabbak voltak a technikáik, amik minden tekintetben előrelépést mutatnak.

Szabó Dávidkicsit lassan kezdett, ellenfele ezt kihasználva kissé elhúzott. Dávid a magasságából adódó előnyeit nem tudta kihasználni és ütései sem voltak ponterősek. De ennek ellenére látszik a fejlődés Dávid küzdelmében. Ha így halad a következő verseny szezonra már komoly versenyzőként érkezhet.

Durucz Dávid meglepően jól kezdett sokkal harciasabb és motiváltabb volt, mint az elődöntőben, sajnos nem tudott felülkerekedni ellenfelén és alul maradt de fejlődése szemmel látható.

Bajor Ricsire a ránehezedő teljesítmény kényszer még blokkolólag hatott, a selejtezőn nyújtott kiemelkedő teljesítménye most nem jött ki rajta. Túl taktikusan próbált megoldani mindent és nem volt igazán fejben a tatamin. A teljesítmény kényszer legyőzése csak az ilyen szituációkban tanulható, szokható meg, így Ricsinek ez jó tapasztalat lehet.

Borsányi Bogi még nem szokta meg a verseny szituációkat és a sorsolás sem kedvezett számára, hisz a súlycsoport későbbi nyertesével kezdett, akitől sajnos kikapott. Ettől függetlenül szépen küzdött de a nagy erőfölénnyel még nem tudott mit kezdeni. Jó úton halad ezzel a kitartással és edzésmunkával, hamarosan már komoly ellenfélnek számít majd súlycsoportjában.

Tuza Roland az egyik olyan versenyzőnk a fiatalabbak közül, aki fejben már nagyon rendezetten és higgadtan, kényszer nélkül képes küzdeni. Felkészülését most nem hátráltatta betegség és ez meglátszott a küzdelmében is. Az első akadályt sikeresen vette. Egy nála nagyobb, magasabb hasonló stílusú versenyzővel került össze és fárasztó küzdelemben egy ponttal meg tudta veri.  A második küzdelméből hiányzott a rúgások lazasága, amit mostanság kezdtünk fejleszteni, ellenfele jól védekezett és ponterősen tudott visszatámadni. Roland túl sokat gondolkozott és eltaktikázta magát, de ez már a későbbiekben a rutinnal változni fog.

Kovács Kristóf előnyerő volt, így pihenten várta ellenfelét a kemecsei Rácz Félixet. Félix egy rutinos versenyző aki nagy erejéről és kifejezetten erő állóképességi bunyóiról ismeretes. Kristóf hatalmas irammal kezdett amit Félix erős rúgásai sem törtek meg. Az első két perc döntetlen lett. Kristóf tudta tartani az előző menet tempóját amely felőrölte Félixet és egy nagyon kemény harcban megosztott döntéssel, de a többség Kristófot látta jobbnak. Sajnos második küzdelme 10 perccel később már kezdődött is. Kristóf nem tudta magát kipihenni és ellenfele jó fejrúgásai közül egyet bekapott és ezt az előnyt már nem tudta lefaragni a maradék időben. De így is nagyon harcias bunyóval a dobogó harmadik fokára állhatott.

Nagy Márk súlycsoportja egyik legfiatalabb versenyzője. Harcias és kitartó. Ellenfele egy nem túl szép küzdelmet erőltetett Márkra, aki még ezzel a kapkodós dulakodós ellenféllel nem tudott mit kezdeni. Ráadásul ellenfele kétszer szabálytalanul is eltalálta. Márk nem adta fel de sajnos a bírók az ellenfelét látták jobbnak.

Kovács Peti a boldogháziak egyetlen nehéz súlyú versenyzője. Péter technikái egyre letisztultabbak de fejben még komoly teher neki a verseny és a teljesítmény kényszer. Folyamatos bizonyítási vágya miatt nehezen kezd és még nehezebben oldódik fel. A verseny tapasztalat majd ezt idővel orvosolja és akkor Péterünk megmutatja mit is tud valójában.

A továbbiakban sem tétlenkedünk. Április 9-én ismét versenyre megyünk Tarjánba, ahol már felnőtt versenyzőnk is indulni fog. Másnap  a T-HOME városvédő futáson veszünk részt. Sok  edzés, sok program vár még ránk.

A döntőn készült fotók a galériában találhatóak.

Borics Zsolt