Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Lakásfenntartási támogatás

2011. szeptember 1-től jelentősen átalakult a lakásfenntartási támogatás rendszere. Augusztus 31-ével megszűnt a szociális alapú gázár-támogatás és beépül a lakásfenntartási támogatásba, az új támogatást a helyi önkormányzatnál kell igényelni.

Milyen kiadásokra lehet igényelni az új lakásfenntartási támogatást?

Lakásfenntartási támogatást a fűtéstámogatáson (nemcsak a gázzal vagy távhővel fűtők, hanem a szénnel, fával stb-vel fűtők is) túl többek között lakbérre, albérleti díjra, közös költségre, csatornahasználati díjra, a szemétszállítás költségeire, villanyáram-, víz- és gázfogyasztás költségeire lehet kérni.

Milyen jövedelemhatárig lehet igényelni a támogatást?

Az új támogatási rendszer lényegesen megemeli a jogosultsági jövedelemhatárt, amelyet a törvény 71.250 Ft-ban, az öregségi nyugdíjminimum 250 százalékában határoz meg (a korábbi 150 százalék helyett).

Milyen más feltétele van még a lakásfenntartási támogatásnak?

A lakásfenntartási támogatás rendszerében a jövedelmi jogosultsági feltételek módosítása mellett két új elem is megjelenik: a fogyasztási egység, valamint a vagyonvizsgálat. A jövedelemszámítás alapja, a jelenlegi egy főre jutó jövedelem helyett, a háztartás fogyasztási szerkezetét jobban kifejező, fogyasztási egységre jutó jövedelem lesz, amely reálisabban jeleníti meg az adott háztartás jövedelmi és kiadási viszonyait, hiszen a fogyasztás és a kiadások a háztartás tagjai számának emelkedésével nem egyenes arányban növekednek. Annak érdekében, hogy a támogatás a korábbinál igazságosabb és hatékonyabb legyen, a lakásfenntartási támogatás feltétele a jövedelem- és vagyonvizsgálat, amelyet a helyi önkormányzat végez el.

Hogyan számítják az egy fogyasztási egységre jutó jövedelmet?

A jövedelemszámítás alapja az egy főre jutó jövedelem helyett a háztartás fogyasztási szerkezetét jobban kifejező fogyasztási egységre jutó jövedelem lesz. A háztartás első nagykorú tagjának arányszáma 1,0; a második: 0,9; minden további nagykorú arányszáma 0,8; a háztartás első és második kiskorú tagjának arányszáma személyenként 0,8 és minden további kiskorú tagjának arányszáma tagonként 0,7.

0,2-del növekszik az arányszám a háztartás azon tagjára tekintettel, aki magasabb összegű családi pótlékban, vagy fogyatékossági támogatásban részesül.

Mit jelent a vagyonvizsgálat?

Az önkormányzat a támogatás megítéléséhez jövedelem- és vagyonvizsgálatot végez. A vagyon mértékének megállapításakor az ingatlant, a járművet és a forgalomképes vagyoni értékű jogot kell figyelembe venni, nem kell azonban beszámítani a kérelmező (jogosult) által lakott ingatlant, az általa lakott ingatlanon fennálló vagyoni értékű jogot, valamint a mozgáskorlátozottságára tekintettel fenntartott gépjármű értékét.

Pénzben vagy természetben kell nyújtani a támogatást?

Pénzben és természetben is nyújtható a támogatás, a törvény értelmében a lakásfenntartási támogatást elsősorban természetben kell nyújtani. A támogatást elsősorban azokhoz a rendszeres kiadásokhoz kell nyújtani, amelyek megfizetésének elmaradása a kérelmező lakhatását a legnagyobb mértékben veszélyezteti. A támogatás megosztva is adható: részben készpénz, részben természetbeni támogatás formájában.

Pontosan, hogyan történik a természetben nyújtott támogatás?

A természetben nyújtott támogatás esetén az ügyfél nem kap közvetlenül pénzt, hanem az önkormányzat közvetlenül a közüzemi (gáz, áram, távhő, szemétszállítás, stb.) szolgáltatók felé fizeti az esedékes számlát, illetve lehetőség szerint közvetlenül megvásárolja az adott településre jellemző tüzelőanyagot, és természetben adja át a támogatottnak.

Az a személy, aki már jogosult korábbról lakásfenntartási támogatásra, annak nem kell most újra igényelnie, azt a megállapító határozatba foglalt ideig változatlanul megkapja.

A támogatás igényléséhez szükséges formanyomtatvány letölthető, ill. az ellátással kapcsolatos további információ kérhető a Polgármesteri Hivatalban ügyfélfogadási időben.

dr. Fehérváry Mária
jegyző