Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Mentőállomás építése

Az Országos Mentőszolgálat az Európai Unió által támogatott kiemelt projektje által (TIOP-2.2.1-11/1-2012-0001 „Sürgősségi ellátás fejlesztése – mentés”) nagyszabású fejlesztéseket hajt végre az ország egész területén, mely keretében hálózatbővítésként Jászboldogháza mentőállomás építése is szerepel.

A TlOP-2.2.1-11/1-2012-0001 „Sürgősségi ellátás fejlesztése – mentés” projekt 10,94 milliárd forintos keretösszegéből 18 megyében indultak meg a fejlesztések, mely a Közép-magyarországi kivételével az ország valamennyi régióját érinti. A megvalósuló fejlesztések négy nagyobb területet ölelnek fel. Országosan 22 új mentőállomás épül, amelyek mellett 60 meglévő mentőállomás korszerűsítését is elvégezzük. A projektben 178 db „B” és „C” típusú mentőgépkocsi illetve eset/rohamkocsi beszerzése is szerepelt, melyek gyártása befejeződött, így a mentőgépjárművek kiosztásra kerültek a mentőállomásokra. 22 db mentőorvosi kocsi (továbbiakban MOK), valamint jelentős számú és értékű orvostechnikai és oktatási eszköz beszerzése folyamatban van.

Az említetteken túl 18 skill labor és 4 szimulációs központ kialakítása valósul meg. Alapvető cél, hogy a projekt során végrehajtott infrastrukturális, gépjármű- és orvostechnikai eszközfejlesztések által javuljon az OMSZ prehospitális sürgősségi ellátás színvonala.

A hálózatbővítés során az új állomások helyszíneinek kijelölésekor a legfontosabb szempont az optimális lefedettség elérése volt. Célunk, hogy a sürgősségi’ ellátás tekintetében hátrányosabb helyzetű, „fehér foltoknak” nevezett kistérségekben is biztosított legyen a gyors és szakszerű ellátás.

A TIOP-2.2.1 projekt pályázati kiírásának megfelelően csak olyan ingatlanon valósulhat meg fejlesztés, mely a Magyar Állam tulajdonában és az Országos Mentőszolgálat vagyonkezelésében van. Jászboldogháza Önkormányzata támogatásának köszönhetően e pályázati feltételt teljesíteni tudtuk, így lehetővé vált a támogatási szerződés megkötése, mely biztosítja a beruházás fedezetét.

A TIOP-2.2.1-11/1-2012-0001 „Sürgősségi ellátás fejlesztése-mentés” projektben a jászboldogházai Új mentőállomás építésére bruttó 119 367 259 Ft áll rendelkezésre.

Az OMSZ az újépítésű mentőállomásokat korszerű építőanyagok felhasználásával kívánja megvalósítani, megújuló energiaforrás (napkollektor) telepítésével, mivel a beruházások során minden esetben figyelembe kívánjuk venni hosszútávon mind a környezeti, mind a pénzügyi fenntarthatóság követelményeit. A tervezés során figyelembe vettük az állomásra kerülő mentőautó típusok méreteit, dimenzióit.

Jászboldogháza új mentőállomást érintő beruházások többek között:
• motorikus garázskapuk kialakítása;
• CO érzékelő/riasztás és szellőztető rendszer kiépítése;
• mentőgépkocsi-mosó és fertőtlenítő kialakítása;
• napkollektorok felszerelése a tetőn;
• fekete-fehér öltöző kialakítása.

Jászboldogháza mentőállomásra az épület átadásakor két új, teljesen felszerelt B típusú mentőgépkocsi kerül, emellett a megyében egy mentőorvosi kocsit (MOK) is szolgálatba állítunk.

Szerződéskötés időpontja: 2015. március 25.
Teljesítési határidő: 180 nap, azaz 2015. szeptember 20.

Az új mentőállomással kapcsolatos adatok:
Ellátott terület lakosságszáma: 18460 fő
Ellátott települések száma: 8 db
Tehermentesülő állomások: Nagykáta, Jászapáti, Jászberény
– Jászboldogháza 2010. évi összes esetszám: 1 504 (15 percen túli esetszám: 593, 20 percen túli esetszám: 320)
– Nagykáta esetszám: 1 016 (15 percen túli esetszám: 82)
– Jászapáti esetszám: 516 (15 percen túli esetszám: 58)
– Jászberény esetszám: 2 172 (15 percen túli esetszám: 154)

Az alapkőletételen és a lakossági fórumon készült fotók a galériában!

OMSZ