Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Orvosi ügyelet

A központi orvosi ügyeleti szolgáltatást az Országos Orvosi Ügyelet Nonprofit Kft. végzi településünkön.

Az orvosi ügyelet irányítása, a telefonhívások fogadása a következők szerint történik:

2016. december 01-től a sürgősségi betegellátás hatékonyságának fokozása, a párhuzamos hívások számának csökkentése, valamint az azonnali elérhetőség biztonságának javítása érdekében az ügyelet irányítására  DISZPÉCSERSZOLGÁLATOT MŰKÖDTET.

A Diszpécserszolgálat működésének előnyei:

– A kórkép súlyossági fokozata szerint biztosítja az ellátást (az esettől függően küld ügyeletet vagy akár azonnal mentőt ill. biztosít szakszerű tanácsadást)

– Közvetlen kapcsolatot biztosít a szolgáltatón belüli és szolgáltatók közötti hatékony együttműködéshez (OMSZ, Rendőrség, Katasztrófavédelem stb.)

Az egységes, gyorsan elérhető sürgősségi hívószámon a lakosság segítséget hívhat. Egy hívás kezdeményezésével az ügyelet és a diszpécserszolgálat egy időben elérhető. Így a beteg egy belépési ponton keresztül kerül kapcsolatba az ellátókkal és egyértelmű beteg utakon át jut ellátáshoz.

2016. DECEMBER 01-TŐL az alapellátási ügyelet a következő számokon hívható:

ÜGYELETI HÍVÓSZÁM: 06 70/3-703-104 Mentőszolgálat / mentési hívószám: 104

Bejelentéskor a diszpécserszolgálat egységes kérdezési és szakmai elvek figyelembevételével dönt a riasztandó sürgősségi egységről (kivonuló ügyeleti szolgálat (orvos, mentőtiszt), kiemelt mentőegység, esetkocsi, rohamkocsi). A szolgálatirányító a rendelkezésre álló információk alapján a beteg feltalálási helyéhez legközelebbi és a legfelkészültebb egységet küldi a beteg segítségére. Amennyiben a bejelentéskor egészségügyi tanácsadásra van szüksége az irányítás ebben is a segélyhívó rendelkezésére áll.

A bejelentőnek, amennyiben panaszai megengedik, az irányítás felajánlja az ügyeleti ambulancia felkeresését. Az ügyeleti körzethatárokon belül működő ügyeleti AMBULANCIA (felnőtt és gyermekek számára) igénybe vehető.

A sürgősségi ellátás láncszemei / teendői :

1, Beteg: – fel kell ismernie az életveszélyes állapotot   – döntését meghozva értesítenie kell az egységes számon elérhető sürgősségi     rendszert  és a kérdésekre pontos válaszokat kell adnia – esősegélyt kell nyújtania illetve az orvos megérkezéséig a mentésirányító tanácsai       alapján  kell eljárnia

2, Diszpécser: – a beteg vagy a hozzátartozó bejelentését a sürgősségi telefonszámon fogadja  – tanácsot adhat a kiérkezésig elvégzendő beavatkozásokról – helyszínre irányíthatja a legmegfelelőbb , a helyszínt leghamarabb elérő  sürgősségi egységet

3, Sürgősségi egységek
-KÖZPONTI ÜGYELETI AMBULANCIA – ORVOSI ÜGYELETI KOCSI – szakorvos ill. mentőtiszt/szükséges életmentő eszközökkel        -KIEMELT MENTŐEGYSÉG – mentőszakápoló       -ESETKOCSI – mentőorvossal /mentőtiszttel     -ROHAMKOCSI – sürgősségi szakorvossal (oxyologus)