Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Parlagfű ellenőrzés

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény 17. § (4) bekezdése értelmében a földhasználó köteles az adott év június 30. napjáig az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Földhivatala ezúton is tájékoztatja az ingatlan tulajdonosokat, kezelőket, illetve a termőföldek használóit, valamint minden további érintettet, hogy a fenti kötelezettség betartásának ellenőrzését a területileg illetékes járási hivatalok járási földhivatalai 2014. július 1-jét követően Jász-Nagykun-Szolnok megye településeinek külterületén (beleértve a zártkerti ingatlanokat is) megkezdik. A rendszeresen végzett ellenőrzések a vegetációs időszak végéig tartanak.

Belterületen az ellenőrzéseket a település jegyzője végzi.

A helyszíni ellenőrzéseket a földhivatal munkatársai lehetőség szerint a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának növényvédelmi felügyelőivel közösen végzik. A helyszíni ellenőrzés megállapításairól jegyzőkönyv készül. A jegyzőkönyv alapján a további intézkedéseket a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága foganatosítja.

Külterületi földrészlet parlagfű fertőzöttségére vonatkozó bejelentést szóban, írásban, vagy elektronikus úton lehet megtenni a területileg illetékes földhivataloknál.

Lehetőség van a Kormányablakoknál és a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságánál (5000 Szolnok, Vízpart krt. 32.) történő bejelentésre is.

Interneten a https://pbr.nebih.gov.hu/pbr_usercenter/content/user/login.aspx/ címen elérhető Parlagfű Bejelentő Rendszeren keresztül is lehetőség van a parlagfűvel fertőzött területek bejelentésére.

A bejelentéshez javasolt a parlagfűvel borított terület beazonosítására alkalmas lehető legtöbb adat megadása. A külterületi parlagfűvel fertőzött területeket jelző lakossági bejelentések helyszíni ellenőrzését a földhivatalok minden esetben elvégzik.

A földhivatalok címei:

Szolnoki Járási Hivatal Járási Földhivatala: 5000 Szolnok, Ostor utca 1/a.

Szolnoki Járási Hivatal Járási Földhivatala Mezőtúri Kirendeltsége: 5400 Mezőtúr, Kossuth tér 1.

Jászberényi Járási Hivatal Járási Földhivatala: 5100 Jászberény, Ady E. út 34.

Karcagi Járási Hivatal Járási Földhivatala: 5300 Karcag, Kossuth tér 1.

Kunszentmártoni Járási Hivatal Járási Földhivatala: 5440 Kunszentmárton, Kerületiház út 6.

Tiszafüredi Járási Hivatal Járási Földhivatala: 5350 Tiszafüred, Kossuth tér 1.

Törökszentmiklósi Járási Hivatal Járási Földhivatala: 5200 Törökszentmiklós, Kossuth út 135/A.

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Földhivatala: 5000 Szolnok, Ostor utca 1/a.

A földhivatalok további elérhetősége a www.foldhivatalok.hu és a www.kormanyhivatal.hu honlapokon is megtalálható.

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Földhivatala
Rácz Kálmán s.k.
hivatalvezető