Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Petőfi körtefája

Az Országgyűlés tavaly nyilvánította a 2022-es és 2023-as esztendőt Petőfi Sándor-emlékévvé a magyar költészet egyik legkiemelkedőbb és legismertebb alakja születésének 200. évfordulója alkalmából. A Petőfi Sándor emlékév kapcsán számos program, rendezvény és kezdeményezés került meghirdetésre és lebonyolításra, többek között a Magyar Kultúráért Alapítvány felhívása alapján, Petőfi körtefájából oltványok adományozása és elültetése azon településeken, akik csatlakoztak a lehetőséghez.

A hagyomány szerint Petőfi Sándor utolsó estéjét 1849. július 30-án Székelykeresztúron, a Gyárfás-kúria kertjében, egy terebélyes körtefa alatt töltötte, és másnap e városkából indult fehéregyházi útjára.

Önkormányzatunk a Faluvédő és Szépítő Egyesülettel közösen nyújtotta be a jelentkezését a programban való részvételre, amelyhez a községünkben honos gyümölcsfákat bemutató összefoglalót Papp Izabella nyugalmazott levéltáros készítette el. A gyümölcsfa oltványok, összesen 30 darab, már megérkeztek Jászboldogházára és a július 8-ai falunapi rendezvényünkön szeretnénk ünnepélyes keretek között elültetni a facsemetéket, kialakítva egy kis „tündérkertet”, ahogy a kiírás fogalmazott. Méltón megemlékezve ezzel Petőfi Sándor költőnk születésének 200. évfordulójára.

Papp Izabella precízen összeállított és szívmelengető írását az alábbi linken olvashatják, kérem fogadják sok szeretettel:

https://tunderpajta.kultura.hu/helyszin/jaszboldoghaza

Köszönöm szépen a Faluvédő és Szépítő Egyesület Jászboldogháza együttműködését, valamint Papp Izabellának a közreműködést!

Koczáné dr. Fehérváry Mária
polgármester