Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Szabadtéri tüzek megelőzése

A meteorológiai előrejelzések alapján a következő napokban is folytatódik a rendkívüli meleg és száraz időjárás. Ezzel párhuzamosan továbbra is érvényes a 2017. június 20-a óta fennálló országos tűzgyújtási tilalom.

A száraz, forró időjárásban általában megemelkedik a szabadtéri tüzek száma. A szabadtéri tüzek legtöbbje a szabályok ismeretének hiányából, vagy annak tudatos be nem tartásából, gondatlanságból ered. A föld tulajdonosának, használójának, az ingatlan tulajdonosának tisztában kell lennie a jogszabályban foglalt kötelezettségeiről, így kellő óvatossággal és gondossággal, az előírások betartásával az esetek többsége megelőzhető lenne.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a tüzek keletkezési helye jellemzően a települések külterületei, műveletlen, elhanyagolt, gondozatlan területek, de számos alkalommal a települések belterületein is gondot okoznak az ilyen földterületek.

Az országos tűzgyújtási tilalom miatt június 20-a óta tilos tüzet gyújtani erdőkben, fásításokban, facsoportokban, útszéli fasorokban és ezek kétszáz méteres körzetében, még a kijelölt tűzrakóhelyeken is. Ha valaki megsérti a tűzgyújtási tilalmat, az okozott kár megtérítésén felül még tűzvédelmi bírsággal is sújtható.

Ha egy szabálytalan égetés miatt keletkezett tüzet a tűzoltóknak kell eloltaniuk, a bírság mértéke 20 ezertől egészen 3 millió forintig terjedhet.

Fózer Tibor tűzoltó ezredes kirendeltség-vezető távollétében és megbízásából:

Szappanos Róbert tűzoltó alezredes tűzoltósági felügyelő