Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Szép udvar 2013

A Faluvédő és Szépítő Egyesület hagyományt teremtve immár negyedik alkalommal hirdeti meg a Szép Udvar versenyt községünkben. Ebben az évben kicsit változtatunk a hagyományon, egyben bővítjük a versenyen való részvétel lehetőségét.

Mindig más és más ingatlan kapja az elismerést. Három kategóriában hirdetünk versenyt. Az előző évhez hasonlóan, szeretnénk kiválasztani egy szép udvart a községben, és egyet, a településünket körül vevő tanyák közül, és emellett, most először szeretnénk egy gazdasági udvart is elismerésben részesíteni, kiemelni.

Keressük Jászboldogháza szép gazdasági udvarát.

Faluhelyen fontos szerepe van az állattartásnak, földművelésnek, nem csak a díszkertnek, hanem a haszonkertnek, a veteményesnek is. Nem mindegy mi kerül az asztalra. Köztudott, hogy a saját kertből szedett zöldség a legfrissebb a legegészségesebb és pl. a disznóvágásoknak is nagy hagyománya van vidéken – saját ólban nevelt sertés az igazi.

Jászboldogházát szorgalmas, dolgos emberek lakják. A lakosság nagy része, a település adottságait ismerve, mezőgazdasággal, állattartással, növénytermesztéssel (földműveléssel), foglalkozik. Nagyon sok a kisgazdaság, családi vállalkozás. Vidéken fontos szerepe van a gazdálkodásnak, az ezzel kapcsolatos tevékenységeknek, s mindez szépen megfér a díszkerttel, előkerttel kapcsolatos teendőkkel. S a harmonikus összhatást is meglehet, igényesen, tisztán, rendezett körülményeket teremtve valósítani, – amire településünkön, számtalan példa van.

Régen azt tartották a tanyán élő emberek, hogy akkor van elvégezve, akkor van rend a portán, amikor vesszőseprűvel a gazdaasszony felsöpörte az udvart, a jószágok jól laktak, a veteményes szép, a tiszta udvarban tyúkok kárálnak, s az átgereblyézett virágoskertben szépen nyílnak a virágok.

Azt gondoljuk, hiba lenne csak a díszkertekre odafigyelni, kiemelni, elismerésben részesíteni. A gazdasági, paraszt udvar, mindent magába foglal, amit egy vidéki, falusi portán el lehet képzelni. Szép virágos kert mellett, veteményest, esetleg gyümölcsöst (gazdasági udvart), rendezett ólakat, tiszta, meszelt istállókat, baromfiudvart, esetleg gépeket, traktorokat, szalmabálákat és szénakazlakat, akár egy gémes vagy egy kerekes kúttal az udvaron.

Egyszerűbben fogalmazva, és ez a versenyben való részvétel feltétele is: szép előkert, rendezett gazdasági udvarral. Egy ilyen portát bejárva, jó érzés tölti el az embert, s tudjuk mennyi munkával, törődéssel jár a fenntartása. Méltón büszke lehet a gazda és a család a dicsérő szavakra, az elismerésre.

Nevezze be szomszédját, ismerősét…

Nem mehetünk be minden portára, hogy szétnézzünk, de ha az Ön ismeretségi körében van ilyen gazdasági udvar, kis v. nagygazdaság, ami rendezett, és ha az ön udvara is ilyen, megfelel, a fent említett feltételeknek, jelentkezzen a versenyre.

Arra hívnám fel a falu népét, hogy vegyenek részt a versenyen, bármelyik kategóriában.

Az elbírálást, 2013. június közepére tervezzük, a verseny eredményhirdetésére pedig a Civilnapon, június 29-én kerül sor. A díj az előző évekhez hasonlóan mindhárom kategóriában, 1-1 falra helyezhető, Szép udvar kerámia tábla lesz.

Szeretnénk, ha minél többen részt vennének a versenyen.

A családoknak, a gazdáknak, a mezőgazdasági vállalkozóknak, minden kedves olvasónknak szerencsés jó évet, sok sikert és örömet kívánunk, úgy a kertekhez, a veteményesekhez, gazdasági udvarokhoz, mint a földekhez és az állattartáshoz.

Kérjük és köszönjük együttműködésüket, a versenyben való részvételüket.

Tisztelettel: Faluvédő és Szépítő egyesület nevében Szűcs Gergelyné