Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Tájékoztató a földhivatali osztályok által végzett parlagfű fertőzöttséggel kapcsolatos helyszíni ellenőrzésekről

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény 17. § (4) bekezdése értelmében a földhasználó köteles az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani.

A Jász-Nagykun-Szoktok Megyei Kormányhivatal Földhivatali Főosztály ezúton is tájékoztatja az ingatlan tulajdonosokat, kezelőket, a termőföldek használóit, és minden további érintettet, hogy Jász-Nagykun-Szolnok megye településeinek külterületén (beleértve a zártkerti ingatlanokat is) a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Földhivatali Főosztály Földhivatali Osztályai megkezdik a fenti kötelezettség betartásának ellenőrzését.

A rendszeresen végzett ellenőrzések a vegetációs időszak végéig tartanak.

Belterületen az ellenőrzéseket a település jegyzője végzi.

A helyszíni ellenőrzéseket a földhivatali osztályok munkatársai a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Agrárügyi Főosztály Növény- és Talajvédelmi Osztály növényvédelmi felügyelőivel közösen is végezhetik. A helyszíni ellenőrzés megállapításairól jegyzőkönyv készül. A jegyzőkönyv alapján a további intézkedéseket a Jász-Nagykun-Szoktok Megyei Kormányhivatal Agrárügyi Főosztály Növény- és Talajvédelmi. Osztály foganatosítja.

Külterületi földrészlet parlagfű fertőzöttségére vonatkozó bejelentést szóban, írásban, vagy elektronikus úton lehet tenni a földhivatali osztályoknál. Lehetőség van a Kormányablakok és a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Agrárügyi Főosztály Növény- és Talajvédelmi Osztály (5000 Szolnok, Vízpart krt. 28.) részére történő bejelentésre is. Interneten a https://pbr.nebih.gov.hu címen elérhető Parlagfű Bejelentő Rendszeren keresztül is lehetőség van a parlagfűvel fertőzött területek bejelentésére. A bejelentéshez javasolt a parlagfűvel borított terület beazonosítására alkalmas lehető legtöbb adat megadása. A külterületi parlagfűvel fertőzött területeket jelző lakossági bejelentések helyszíni ellenőrzését a földhivatali osztályok munkatársai minden esetben elvégzik.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Földhivatali Főosztály Osztályainak címe a következő:

• Földhivatali Osztály 1. (Jászberény) 5100 Jászberény, Ady Endre út 34.
• Földhivatali Osztály 2. (Tiszafüred) 5350 Tiszafüred, Kossuth tér 1.
• Földhivatali Osztály 2. (Karcag) 5300 Karcag, Ady Endre u. 4.
• Földhivatali Osztály 3. (Törökszentmiklós) 5200 Törökszentmiklós, Kossuth Lajos út 135/A.
• Földhivatali Osztály 3. (Kunszentmárton) 5440 Kunszentmárton, Kerületház út 6.
• Földmérési és Földügyi Osztály (Szolnok) 5000 Szolnok, Ostor utca 1/A.
• Földmérési és Földügyi Osztály (Mezőtúr) 5400 Mezőtúr, Kossuth tér 1.

A földhivatali osztályok további elérhetősége a www.kormanyhivatal.hu/hu/jasz-nagykun-szolnok és a www.foldhivatalok.hu honlapokon is megtalálható.

Tisztelettel: Dr. Berkó Attila kormánymegbízott nevében Dr. Dobos Róbert főosztályvezető