Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Tavaszi komposztálás kertünkben

Odakinn gyönyörű az idő, most itt az alkalom, hogy megteremtsük kertünkben a megfelelő körülményeket a rövid, enyhe tél után. Lehet füvet nyírni, megtisztítani az udvart és a kertet a télen lehullott biológiai hulladéktól, és előkészíteni a következő szezont. Amikor kertünk felkészítettük a tavaszra, ne feledkezzünk meg a komposztálónk ellenőrzéséről sem a téli időszak után – a kész komposztot használhatjuk is kertünkben, háztartásunkban.

A hőmérséklet már 10o C fölé emelkedik, így elszórhatjuk a kész komposztot anélkül, hogy félnünk kellene a mikroorganizmusok elpusztulása miatt. A komposztálók lehetővé teszik tulajdonosaik számára a kész komposzt kivételét, de a kisebb ajtók nem nyithatóak ki szélesen, így ajánlott enyhén megkopogtatni a falakat (akár lábbal), és úgy összegyűjteni a hasznos természetes trágyát. Komposztsilók esetében könnyebb a helyzet, csak le kell bontanunk az egyik falat, és egyszerűen kivenni az érett komposztot.

Senki nem akar felfordulást és rendetlenséget kertjében, egy egyszerű módszerrel ezt elkerülhetjük. Egy nagyobb (kb. 120 literes) műanyag zsákot vágjunk félbe, terítsük le a földre, majd emeljük ki rá a frissebb, még nem lebomlott anyagot. Miután kiürítettük a komposztálót, a zsákot egyszerűen megemeljük, és az összegyűjtött anyagot visszaöntjük a komposztálóba. Ezután várjunk munkánk újabb gyümölcsére, egy újabb adag kész komposztra. A kész komposzt kivételéhez egy ásó vagy egy lapát remek segítség. Mivel a komposztálót kertünkben, üvegházakban, fóliasátrakban használjuk leginkább, nincs szükség az alapos rostálásra. Ha egy nagyobb darabot látunk, egyszerűen csak vegyük ki és dobjuk vissza a komposztálóba. A kész komposztot talicskával szállítsuk a kívánt helyre, majd terítsük szét. Ha a házban található cserepes növényeken szeretnénk használni, akkor érdemes átrostálni az anyagot, nagyobb rostával, vagy egy normál kézi szitával. A komposztáló alján mindig marad kevés kész komposzt, ami természetes gyorsítóként hat a frissen bedobott biológiai hulladékra.  Ha a fűnyírás alkalmával van friss vágott fű, keverjük el a komposztáló taralmával.

Az idei komposztáláshoz szükséges alapok már megvannak. Mivel tavasszal a fák ágai metszésre kerülnek, ne felejtsünk el tartalékba helyezni a komposztáló mellé (pl. egy műanyag zsákban). A faágakat célszerű minél apróbb darabokra aprítani, így az sokkal gyorsabban és hatékonyabban fog lebomlani a lédús anyagok segítségével. A fás anyagok aprítására kiváló eszköz egy kerti aprító, ami gyors, tökéletes munkát végez. Ha ezt a folyamatot követjük, a lehető leghamarabb kapunk tökéletes kész komposztot. Emellett fontos betartani a nedvesebb, nitrogéntartalmú anyagok (vágott fű, zöldség- gyümölcsmaradvány, trágya, vagy háztartási biológiai hulladék) és a szárazabb, széntartalmú anyagok (faapríték, vágott sövény, szalma, száraz levelek, kukoricacsutka) megfelelő arányát.

Ha egy nyitott halmon komposztálunk, úgy a folyamat ideje akár két-három évig is eltarthat, míg a zárt komposztálóedényekkel ez az idő három és tizenkét hónap között alakul. Ez a legfőbb oka annak, hogy manapság már egyre többen használnak ilyen komposztálókat a régi módszer helyett. Ha valaki rendelkezik zárt komposztálóval, tudja értékelni ezt a sebességet. Ha prémium kategóriás komposztálónk van, aminek élettartama több mint 20 év, úgy fenntartható komposztálási folyamatot alakíthatunk ki kertünkben.

Elsősorban környezettudatosan gondolkodunk, de ne feledkezzünk meg a gazdaságosságról sem – ha egy jobb minőségű komposztálóba fektetünk be, az többszörösen meg fog térülni.