Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Testvér-települési kapcsolatok

Jászboldogháza Község Önkormányzata támogatási kérelmet nyújtott be a Bethlen Gábor Alap- Testvér-települési programok és együttműködések célterületre, Jászboldogháza és Sinfalva kohéziójának erősítése az ifjúsági programok tükrében címmel, melyre 500.000 Ft támogatást tudtunk felhasználni.

A program 2 helyszínen zajlott, nyári ifjúsági programok keretén belül a jászboldogházi strandon júliusban, ahol „nemzetközivé” fejlődött a gyermektábor, valamint az erdélyi testvértelepülésünkön Sinfalván és Szentmihály településen augusztusban, ahol egy falunapon vehetett részt a boldogházi delegáció.

A projekt alapvető célja az volt, hogy a két ország közötti kapcsolat fenntartása, megőrzése, a felnövekvő generáció számára színes programok biztosításával megvalósuljon. Magyarságunk, identitástudatunk, hagyományaink, gyökereink, néprajzunk, történelmi múltunk ápolása közös feladat.

Kiemelt szerepet játszanak ebben a helyi döntéshozók, akik számára fontos, hogy a felnövekvő generáció ne csupán a történelemkönyvből tapasztaljon, hanem megszakítás nélküli fizikai kapcsolat is legyen.

Jászboldogháza és az erdélyi Sinfalva testvér-települési kapcsolata tavaly lett 20 éves. A diákok és a helyi prominensek közötti kapcsolatápolás a közös múlt tükrében folyamatos feladat annak érdekében, hogy az utánpótlás megoldott legyen hosszú távon Magyarország és Erdély között.

A helyi döntéshozók, oktatók, és a sinfalvai polgármester, és az unitárius plébános, valamint az pedagógusok kitartó munkájának az eredménye, hogy folyamatos a gyermekek közötti kapcsolat kialakítása és azok ápolása. Mindkét település oktatói, civil szerepvállalói, közművelődési szakemberei azon dolgoznak, hogy minden évben a következő általános iskolai csoportokban is szülessenek új kapcsolatok, barátságok. Köszönjük a Bethlen Gábor Alap támogatását, hogy 2016-ban is hozzá tudtunk ehhez a célhoz járulni.