Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Védekezzen időben a vízóra és a belső hálózat elfagyása ellen !

A közelgő, tartós rendkívüli hideg időjárás miatt a térség vízi közmű-szolgáltatójaként a TRV Zrt. újra felhívja felhasználói figyelmét arra, hogy a vízmérők, a csövek és egyéb szerelvények elfagyása bosszúságot  és  előre  nem  várt  jelentős  költségeket  okozhatnak  felhasználói  számára.  Mindezek azonban kellő odafigyeléssel megelőzhetőek!

Felhasználói teendők mérőelfagyás esetén

–  Vízmérő-elfagyás  észlelése  esetén  haladéktalanul  értesítse  a  TRV  Zrt.  munkatársait  az  ingyenesen hívható műszaki hibabejelentő telefonszámon: +36 80/205-157! –  Ellenőrizze,  hogy  a  vízmérő  előtti  elzáró  csap  nyitva  van-e.  Amennyiben  igen,  próbálja  elzárni,  a további vízelfolyás megelőzése érdekében.

A Vízmérők rendszeres ellenőrzése és a vízórán belüli hálózat karbantartása, a hazai törvények alapján a Felhasználó feladata. A vízóra, illetve a belső rendszer elfagyása, hibái miatt fellépő vízóracsere és vízelfolyás költsége a Felhasználót terheli!

Hogyan védekezzen a vízi közművek elfagyása ellen?

1)  Legfontosabb teendő az elfagyás megelőzése érdekében lakott épületekben:
–  Pótolja az esetlegesen sérült vagy hiányzó vízóra akna fedőlapját –  Szigetelje megfelelően az vízmérőakna oldalát, födémszerkezetét és a fedőlapját. –  Gondoskodjon az akna környékének feltöltéséről, a levegőáramlás megakadályozásáról –  Rendszeresen ellenőrizze – különösen fagyos időszakban- a vízóra és az akna állapotát

2)  Teljes körű víztelenítés nem lakott épületekben:
– A télen nem lakott épületek, üdülők vízvédelme érdekében zárja el a vízóra előtti elzáró szelepet is. A vízóra  után  lévő  leürítő  szelepet  –  ha  van  beépítve-  fordítsa  megfelelő  állásba,  hogy  a  rendszerből lefolyjon a benne lévő víz.

–  Zárja el a kerti csapok téli fagyelzáróját teljes ütközésig és nyissa ki a kerti csap csaptelepét. Ezzel a fagyelzáró ürítőjén a kerti csap függőleges ágából leürül a benne lévő víz. Ez a leürülés egy  halkan hallható szivárgási zajjal jár, ami a kerti csaphoz hajolva könnyen hallható. A leürülés 1-2 percet vesz igénybe, ezután a szivárgási zaj meg kell, hogy szűnjön.

Kérjük,  ezt  ellenőrizze  le,  mert  ellenkező  esetben  a  fagycsap  folyamatos  ürítő  állásban  maradhat,  ami további vízelfolyást eredményezhet.

–  Víztelenítse  az  épületen  belül  található  berendezéseket  (engedje  ki  a  vizet  a  bojlerből,  WC tartályból, esetleges egyéb berendezésekből)

–  Télen rendszeresen, nagy fagyok esetén különösen, ellenőrizze a használaton kívüli ingatlanokat, ezzel megelőzve az ivóvíz elfolyását, valamint az épület és berendezések esetleges elfagyását

A  vizes  szakemberek  tapasztalata,  hogy  a  csőtörések  száma  a  téli  időszakban  10-15%-kal magasabb, mint nyáron. Ne feledje, a fagykár okozta káros vízelfolyás megelőzése a Felhasználó és a Szolgáltató közös érdeke!

TRV Zrt