Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Veszettség

Tájékoztatom a tisztelt lakosságot, hogy 2017. februárjában veszettség vírusát mutatta ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Debreceni Laboratóriuma egy Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből származó rókából.

A Bekecsen talált rókán láthatóak voltak az alábbi tünetek: imbolygó mozgás; megközelíthetőség.A laboratóriumi vizsgálatok megerősítették a veszettség gyanúját.Az érintett térségben 90 napos ebzárlatot rendelt el az illetékes állategészségügyi hatóság. Az eset a rókák orális immunizációs programja keretében rendszeresen kezelt területen történt.

Felhívom a figyelmet, hogy a betegséget okozó vírus a beteg állat harapásával terjed, és mind emberben, mind állatban halálos kimenetelű agy és gerincvelő gyulladást okoz. A veszettség az egyik legveszélyesebb állatról emberre terjedő betegség! Megelőzésére vakcinázással és a vadállatokkal szembeni körültekintő viselkedéssel van lehetőség. Hazánkban a fertőzés fő fenntartói a vörös rókák. A rókák veszettség elleni orális immunizálását évente két alkalommal szervezi az állategészségügyi hatóság. A soron következő, 2017. évi tavaszi vakcinázási kampányra Jász- Nagykun-Szolnok megyében április elején kerül sor. A vakcinázott csalétek kiszórására repülőgépről kerül sor. A csalétek kiszórása után a járási főállatorvos ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendel el. Kérem, hogy ezeket a zárlati intézkedéseket mindenképpen tartsák be, mivel a rókák megfelelő immunizálásának elengedhetetlen feltétele, hogy a csalétkeket ők, és ne háziállatok fogyasszák el.

A betegség elleni védekezésben kiemelt szerepe van a kutyák évenkénti kötelező veszettség elleni védőoltásának is! Az ebek veszettség elleni védőoltás alóli elvonása súlyosan veszélyezteti a betegség elleni védekezést! Kérem, hogy minden kutyatulajdonos ellenőrizze, hogy kutyája rendelkezik-e érvényes védőoltással, és ha nem, azt haladéktalanul pótolja.

Tájékoztatom a tisztelt lakosságot, hogy az állategészségügyi hatóság kiemelten ellenőrzi az ebek veszettség elleni oltottságát. Oltatlan kutyák tulajdonosaira 30.000 Ft élelmiszerlánc-felügyeleti bírság szabható ki. A veszettséggel kapcsolatos hasznos információk találhatók a www.veszettsegmentesites.hu oldalon.

dr. Széphalmi Éva
főosztályvezető
megyei főállatorvos