Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Előzzük meg a fagykárokat!

A fagykárok miatti rendkívüli költségek, a magas vízdíjszámla és a bosszúságok nagy része fokozott elővigyázatossággal elkerülhetőek. A fagy elleni védekezés a belső vízhálózaton (csakúgy, mint a mérőhely tisztántartása vagy a mérő megközelíthetőségének biztosítása) az ingatlantulajdonos feladata és felelőssége. A gondatlanság miatt elfagyott szerkezetek cseréje akár 20.000,- Ft, vagy azt meghaladó is lehet; egy eltört vízvezeték még több gondot, még több költséget okozhat, e költségek pedig a fogyasztót terhelik. Ezért ellenőrizze és szigetelje a vízmérőaknát!

  • Ügyeljen rá, hogy a vízmérőakna fedele mindig lehajtott állapotban legyen. Érdemes ellenőrizni az aknafedél megfelelő zárását is, nem lehetnek ugyanis hézagok, ahol a levegő az aknába áramolhat. Amennyiben a fedlap törött, vagy hiányzik, mihamarabb pótolja, és gondoskodjon szigeteléséről. Fontos hogy olyan anyagot használjanak, mely nedvesség hatására nem veszít hőszigetelő képességéből. A legcélravezetőbb hőszigetelő anyaggal, például hungarocellel beborítani a fedlap belső felületét oly módon, hogy az könnyen eltávolítható legyen, ha jön a vízóra leolvasó. Ez többnyire megfelelő védelmet biztosít, de akár a vízmérő is szigetelhető. A hó szintén védelmet nyújt, ezért csak vízmérő-leolvasás előtt célszerű az aknáról ellapátolni a havat.

  • Ügyelni kell arra, hogy bármilyen formában is gondoskodunk a mérő fagy elleni védelméről, annak mobilnak kell lennie, ha jön a vízóra leolvasó könnyen eltávolítható, és visszahelyezhető legyen.

  • Emellett ajánlatos havonta több alkalommal ellenőrizni a vízmérőaknát.

  • Figyeljen oda a fűtetlen helyiségekben, raktárban, pincében, garázsban elhelyezett vízmérőkre is, hiszen nem csak az aknákban vannak fagyveszélynek kitéve a vízmérők! (Társasházakban a bekötési vízmérőt többnyire tárolóban helyezik el. A vízmérő fagy elleni védelme a lakóközösség feladata.)

  • Ha a mérő vagy a vezetékek nyomvonala egy méternél kisebb mélységben van a talajszinttől, gondoskodjon hőszigetelésükről! A leggyakoribb elfagyás a kiskerteknél, használaton kívüli ingatlanoknál és hétvégi házaknál tapasztalható.

  • Víztelenítse a belső vízhálózatot és magát a vízmérőt is! Miután elzárta a vízmérő előtti csapot, nyissa meg az ingatlan felőli víztelenítő csapot. Kerti csap esetében a felszínen húzódó vezetékszakasz vízmentesítése érdekében célszerű előbb kiengedni a csapot, majd elzárni a téli elzárót. Fontos, hogy a víztelenítés után is marad a csővezetékben víz, ezért annak szigetelését mindenképp meg kell oldani. Ha későn látott hozzá a víztelenítéshez, és a befagyott víz miatt nem tudja elfordítani az elzárócsapot, előbb meleg vízzel lassan olvassza fel a benne lévő jeget, utána jöhet a víztelenítés.

Köszönjük együttműködését!

TRV Zrt.