Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

VÉSZ

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság 2013. november 25-én elindította az okos telefonokra, valamint a táblagépekre kifejlesztett, országosan és ingyenesen elérhető veszélyhelyzeti tájékoztató rendszerét.

A veszélyhelyzeti értesítési szolgáltatás (a továbbiakban: VÉSZ) segítségével az okos telefonnal rendelkezők azonnal tájékozódhatnak lakóhelyük, úti céljuk által érintett területek, figyelt útvonalak, megyék, vagy akár az egész ország aktuális helyzetéről, a kiadott figyelmeztető és riasztási jelzésekről. A VÉSZ – egyebek mellett – meteorológiai, közlekedési vonatkozású tudnivalókról tájékoztat, de ugyanúgy megjelennek rajta bizonyos tűzoltói beavatkozások is. 2014. január elején elkészült az alkalmazás iOS operációs rendszerre optimalizált verziója, így a rendszer az Android, a Windows 8, Windows Phone és iOS operációs rendszereken mindenki számára elérhető,  letölthető, akár a BM Országos Katasztrófavédelemi Főigazgatóság központi honlapjáról is. (www.katasztrofavedelem.hu)

Az alkalmazás segítségével háromfajta jelzés érkezik a felhasználókhoz: a kéken jelölt tájékoztatás, a sárga színkódú figyelmeztetés, valamint a piros színű riasztás. Mindenki maga dönti el, milyen földrajzi területről kíván információt kapni, milyen színű jelzést szeretne fogadni, sőt, mindegyikhez külön hangjelzés is beállítható. A szöveges információ mellé térképes megjelenítés is társul. A VÉSZ – beállítástól függően – érzékeli, ha a felhasználó belép egy-egy olyan zónába, ahol valamilyen jelzés van érvényben és automatikusan megküldi a szóban forgó tájékoztatást, figyelmeztetést vagy riasztást. A VÉSZ-nek az is nagy előnye, hogy csekély adatforgalmat generál, a ma kapható mobilinternet-csomagokban lévő adatmennyiség elegendő hozzá.

A VÉSZ-t a BM Országos Katasztrófavédelemi Főigazgatóság szakemberei kezelik és látják el tartalommal, a felhasználók így nem csupán a katasztrófavédelem jelentősebb, éppen zajló beavatkozásairól, de a forgalmasabb útvonalakat érintő közúti balesetekről és útviszonyokról, Magyarország aktuális időjárási körülményeiről, valamint a veszélyhelyzeteket érintő tudnivalókról és teendőkről is első kézből értesülhetnek.

2014. január 7-én befejeződött a VÉSZ üzemszerű teszt időszaka, így most már normál üzemmódban fut a szolgáltatás, a jövőben már az alkalmazás végleges változata tölthető le a készülékekre.

Fózer Tibor tűzoltó alezredes
kirendeltség-vezető