Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Kéménytűz, füstmérgezés, robbanás és szén-monoxid-mérgezés!

A szén-monoxid-mérgezéssel járó esetek kis odafigyeléssel és tudatos felkészüléssel megelőzhetőek. A fűtési szezonban országszerte gyakran hívják ehhez kapcsoló esetekhez a katasztrófavédelem tűzoltó egységeit, és a hírekben is többször találkozhatunk ilyen balesetekkel.

Fontos annak tudatosítása, hogy családunk és vagyonunk védelmében elsősorban a megelőzés a fontos. A tüzelőberendezések, illetve kémények (égéstermék-elvezetők) rendszeres ellenőrzésével és karbantartásával, valamint a lakások levegő-utánpótlásának megfelelő biztosításával csökkenthetők jelentős mértékben az épület-gépészeti berendezések használatából fakadó kockázatok.

Komoly kockázati tényezőt jelentenek az olyan, az ingatlanban uralkodó nyomásviszonyokat megváltoztatni tudó készülékek, mint pl. a konyhai szagelszívó. Ezek a berendezések képesek visszaszívni a kéményből a füstgázt, ami mérgezéshez, súlyosabb esetben halálhoz vezethet. Korszerű, fokozott záródású nyílászárók esetében mindenképpen gondoskodni kell a lakás megfelelő levegő-utánpótlásáról.

A szén-monoxid érzékelők nem a szén-monoxid – mérgezések megelőzését szolgálják, hanem kiegészítő biztonsági felszerelésként a szén-monoxid visszaáramlás okozta balesetek minimalizálását segíthetik elő. A háztartásban használt szén-monoxid érzékelő kiválasztásánál – legyen szó bármilyen technológiával működőről – mindenképpen azt javasoljuk, hogy neves, a területen jelentős múlttal rendelkező gyártó készülékét válassza.

Minden esetben szakember szerelje fel a műszert, ám ha mégis saját magunk vállalkozunk a feladatra, az elhelyezés és használata előtt figyelmesen olvassuk el a csatolt tájékoztatókat, útmutatókat. Fontos megemlíteni, hogy hasonlóan más gépekhez és eszközökhöz, a megfelelő működés érdekében a szén-monoxid érzékelőt is – annak használati útmutatójában szereplő módon – karban kell tartani.

A szén-monoxid igazi veszélye, hogy színtelen, szagtalan, íztelen, nem irritáló, a levegőnél könnyebb gáz, így gyakorlatilag észrevehetetlen. Ezért sokszor már csak akkor gyanakodunk a jelenlétére, amikor baj van, pedig nagyon fontos, hogy ha fejfájás, szédülés, hányinger lép fel, vegyük komolyan a mérgezés lehetőségét. Nyissuk ki az ablakokat, menjünk friss levegőre, szellőztessük ki a lakást.

Baj esetén azonnal hívjuk a katasztrófavédelem műveletirányítási központját a 105-ös segélyhívó számon!