Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Madárinfluenza

Tájékoztatjuk a lakosságot, hogy Jász-Nagykun-Szolnok megyében megállapításra került a magas patogenitású madárinfluenza vírus okozta megbetegedés. Az Országos Főállatorvos 5/2016. számú határozatával Jász-Nagykun-Szolnok megye területén is elrendelte a baromfi zártan tartásának kötelezettségét.

A határozatban foglaltak értelmében a megye területén található valamennyi állattartónak zártan kell tartani az állományát, vagy amennyiben ez nem megoldható, a kifutót megfelelő erősségű madárhálóval kell védeni. A madárhálóval lefedett résznek legalább az állattartó épület alapterületével megegyező nagyságúnak kell lennie.

Tekintettel a betegség igen jelentős gazdasági kártételére, valamint arra, hogy a vírus környezetben való fennmaradásában és házi madár állományokra való terjesztésében a vonuló vadon élő madarak jelentős szerepet játszanak, elengedhetetlen, hogy az állattartók értesüljenek a határozatban elrendelt kötelezettségükről.

Az Országos Főállatorvos határozata visszavonásig marad érvényben, melynek betartását az állategészségügyi hatóság munkatársai fokozottan ellenőrizni fogják. Az Országos Főállatorvos 5/2016. számú határozata 2016. december 15-én jelent meg a Földművelésügyi Értesítő 17. számában, így az a mai naptól hatályos.

Dr. Dinai Zoltán
jegyző