Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Megyei Baleset-megelőzési Bizottság közleménye

December elején beköszöntött a meterológiai tél. Az utóbbi napokban arra ébredtek a szabad ég alatt parkoló autótulajdonosok, hogy fehérbe öltözött, teljesen lefagyott gépkocsijuk. Ez nem meglepő, hiszen megérkezett a tél.

Annál inkább megdöbbentő az, hogy néhány autóstársunk körbefagyott szélvédőkkel és oldalablakokkal közlekedik úgy, hogy az első szélvédőn egy tányér nagyságú felületet lekaparva vesz részt a forgalomban, mindössze ezen a szűk kilátást biztosító területen tájékozódik. A kérdés az, hogy hogyan használja ez az autós a külső visszapillantó tükröket, hogyan tekint ki az oldalablakokon pl. forgalmi sáv váltáskor, parkolóhely elfoglalásakor, és sorolhatnánk a példákat. Az általános tapasztalat az, hogy ezek az autósok olyannyira igényesek a közlekedési szabályok betartására, mint a járműből való kilátás biztosítására. A járműből való szabad kilátás biztosítása – a jármű körbeláthatósága – egy lényeges biztonsági tényező. Éppen ezért amely járművezető nem biztosítja a gépkocsijából való kiláthatóságot (jegesedés, pára, por, sár, lerakódott cigarettafüst, stb.) az nem tesz meg minden saját maga, illetve más közlekedési partner biztonsága érdekében. A forgalomban az ilyen járművek közeléből célszerű mihamarabb eltávolodni, biztonsági területet, „teret” hagyni részükre. A leírt folyamat egy jelenség, mellyel havazás után is találkozhatunk.

Mi lehet a megoldás ezen kockázati tényező megszüntetésére?

Fel kell szerelni a járműveinket olyan eszközökkel (seprű, jégkaparó, jégoldó, páramentesítő, kesztyű), melyekkel a szélvédőt, oldalablakokat kényelmesen és gyorsan átláthatóvá tehetjük. A szabadban éjszakázó gépkocsik vezetői a biztonságos közlekedés körülményeinek biztosítása érdekében 10-15 perccel hamarabb kezdjék el az elindulásuk előkészületeit (pl. alapjáraton járó motor, ablakfűtés, tükörfűtés, páramentesítő bekapcsolása) és a külső átlátást biztosító tényezők (hó, jég) eltávolítása érdekében.

Felhívjuk a járművezetők figyelmét, hogy aki még nem tette meg és lehetősége nyílik rá, cserélje le nyári gumiabroncsát téli gumira. Az utóbbi néhány napban jeges útfelületre ébredtünk, az átlag hőmérséklet is nulla fok körül mozog, tehát aktuális és hasznos is a gumicsere.

Célszerű még a járművünk csomagtartójában elhelyezni a hóláncot, hólapátot, esetleg valamely síkosságot gátló szert pl, kevés homokot.  A hólánc a gépkocsinak ugyan nem kötelező, de télen – főleg dombos területeken – hasznos tartozéka lehet.

Mindenkinek balesetmentes közlekedést kívánunk!