Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Tűzgyújtási tilalom!

A Vidékfejlesztési Minisztérium 2012. augusztus 22-től általános tűzgyújtási tilalmat rendelt el az ország teljes területén lévő erdőkre, valamint az erdők határától számított kétszáz méteren belüli területre.

Az utóbbi időben a rendkívüli meleg, és a hosszabb ideje tartó csapadékmentes időjárás miatt fokozott tűzveszély alakult ki, ezért az ország teljes területén lévő erdőkre, valamint az erdők határától számított kétszáz méteren belüli területre a vidékfejlesztési miniszter általános tűzgyújtási tilalmat rendelt el. A tilalom kiterjed ezen felül a felsorolt területeken kijelölt tűzrakó helyekre, a közút és vasút menti fásításokra, valamint a parlag- és gazégetésre is.

A kiszáradt árokparton, a vasúti töltések mellett keletkező tüzek sok esetben közvetlenül erdő- és mezőgazdasági területeket is veszélyeztetnek.

A miniszteri határozat továbbá felhívja az erdőkben, a mezőgazdasági területen dolgozók, valamint a közúton és vasúton utazók figyelmét, hogy égő cigarettát és dohányneműt ne dobjanak el, azt minden esetben oltsák el.

Aki a fenti rendelkezést megszegi és azzal tüzet idéz elő, illetve, ha az oltási tevékenységben a tűzoltóság beavatkozása is szükséges, az a 259/2011. (XII.7.) Korm. rendelet 1. melléklet 1. és 2. pontja alapján 100.000-3.000.000 forintig terjedő tűzvédelmi bírsággal sújtható.

dr. Kovács Kornél
jegyző