Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

ÚMVP LEADER pályázati hírek

A jászboldogházi polgárőrség robogók beszerzésére és térfigyelő kamerák fejlesztésére pályázott a LEADER programban két külön projektben. A polgárőrség hivatalosan 1996-ban kezdte meg működését, azzal a céllal, hogy a közbiztonságot a rendőrséggel partnerségben fenntartsa, a közrendet és a közlekedésbiztonságot ellássa, önkéntes tűzoltásban, mentésben, katasztrófa elhárításban, rendezvények biztosításában, prevencióban részt vegyen.

Sajnos az egyre nehezebb gazdasági körülmények következtében az önkormányzat is kevésbé tudja támogatni a civil szerveződéseket, ezért minden kiadást alaposan meg kell fontolni. A településőrség megszüntetése óta ismét fontos szerep hárul a polgárőrökre. Jászboldogháza külterületén a mezőgazdasági károk okozása a legjellemzőbb. A polgárőrségnek jelenleg egy suzuki swift áll rendelkezésre, ami sok esetben nem alkalmas a külterületi nehéz terep megközelítésére. Emellett, ha az egyetlen polgárőr jármű máshol teljesít, a polgárőröknek nincs más eszköz, amivel intézkedni tudnak bármilyen ügy esetén. Másik autó vásárlásában nem tudnak gondolkodni, hiszen az üzemeltetése és a cégautó adó olyan terheket róna az egyesületre, amivel nem tudnának megbirkózni.

A polgárőrség munkája napjainkban egyre jobban felértékelődik a megnövekedett garázda jellegű elkövetések és lopások kapcsán. Sajnos a rendőrség a leterheltsége miatt nem mindig képes megfelelő időben és hatékonysággal fellépni az elkövetők ellen.

Cél volt beszerezni 3 robogót, ami nagyban segíti a polgárőrség munkáját. Egyrészt fontos szempont, hogy csökkentsék az üzemanyag fogyasztás költségeit úgy, hogy az ne menjen a munka rovására. Másrészt pedig ne terhelje cégautó adó ezeket a járműveket, amivel ki tudják küszöbölni másik autó vásárlását, ami komolyabb működtetési költségeket róna az egyesületre. A boldogházi lakosok megszokták, hogy számíthatnak a helyi polgárőrségre, ezért a biztonságérzetük vonatkozásában kezelik ezt az ügyet kiemelt fontossággal. A robogókkal egyszerre több helyszínen is tudnak teljesíteni, és biztosítani a területet, amíg a rendőrség ki nem ér.

A térfigyelő rendszer fejlesztése a már meglévőt gondolta tovább. Jelenleg 16 kamerakép figyeli éjjel nappal a település gócpontjait. Emellett egy nagyon korszerű hőkamerás felderítő rendszer és egy autóba szerelt vevőegység is segíti a polgárőrség munkáját. A környező települések legfejlettebb rendszerét működtetik így Joó-Kovács Balázs vezetésével a boldogházi önkéntesek. A projektek elszámolása folyamatban van.

Jászboldogházi Polgárőr Egyesület

A LEADER programon belül 10-10 férfi-női kerékpár került beszerzésre a Boldogházi Gyermekekért Alapítvány részéről, melyről már érintőlegesen beszámoltunk korábbi cikkünkben. A pályázat pénzügyi elszámolása folyamatban van, várjuk a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési minisztérium jóváhagyását.

A kerékpárokat a helyi diákok és az ideérkező vendégcsoportok táborozó tanulói részére szánta az alapítvány. Az utóbbi években minden évben sikerült vagy pályázati úton, vagy önerőből különböző nyári programokat szervezni a gyermekeknek. Ilyen volt pl. 2010-ben a Norvég pályázat környezettábora is, amely kapcsán 1-1 héten keresztül lehettek együtt a sínfalvai (román testvértelepülés) és a boldogházi diákok Magyarországon és Erdélyben.Pontosan az ilyen és hasonló szabadidős programokhoz terveztük a kerékpárokat.

Idén már használhatták is a lurkók, hiszen a Boldogházi Gyermekekért Alapítvány támogatásával 2012-ben immáron 30. alkalommal megrendezésre került a Tiszapüspöki tehetséggondozó és kutató tábor Rigó Andrásné közreműködésével.

18 boldogházi tanuló vett részt az izgalmas programsorozaton, ahol a gyermekek növényismerettel, éjszakai kisemlős csapdák tanulmányozásával, szakoktató közreműködésével madarászással, gyűrűzéssel, rovarpreparálással stb. foglalkozhattak.

Természetesen az ismeretterjesztő kötött jellegű programok mellett jutott idő a feltöltődésre is, rengeteg szabad programmal, kerékpározásra a Tisza körül, fürdésre, éjszakai bográcsolásra és hagyományos kenyérlángos sütésre is. A boldogházi gyermekek több díjat is nyertek, amelyhez gratulálunk.

Boldogházi Gyermekekért Alapítvány

www.umvp.eu