Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Vigyázat Karácsony avagy, ünnepi tanácsok, ajánlások

Karácsony közeledtével, valami különös, belső lelki hangulat keríti hatalmába az embereket és talán ez az oka, hogy ekkortájt az adakozási kedv is nagyobb.

Tapasztalataink szerint ilyenkor megjelennek azon bűnözők is, akik kihasználják a polgárok adakozó szándékát, azonban nem a rászorultaknak adják át az összegyűjtött javakat, hanem ők maguk használják azokat fel.

Annak érdekében, hogy adományaik lehetőség szerint elérjenek a rászorultakhoz, mindig olyan szervezetnek adományozzanak, amelyet ismernek, illetve amit kis utánanézéssel le tudnak ellenőrizni, hogy valóban létezik és valóban segít.

Nem árt utána nézni annak sem, hogy a megadott számlaszám valóban a megadott szervezethez tartozik-e. Fontos tudni, hogy a valódi adománygyűjtő szervezetek soha nem kérnek készpénzt.

Trükkös tolvajok

A „trükkös tolvajok” a végsőkig kihasználják a sértett hiszékenységét, jóindulatát. Az alkalmazott trükkök fegyvertára óriási, az elkövetők rugalmasak, rendkívül gyorsan alkalmazkodnak egy adott szituációhoz.

Az elkövetők által alkalmazott módszerek lényege, hogy amíg valami hihető ürügy címén pénzátadás/pénzváltás zajlik, kifigyelik mekkora összeg van a sértettnél, honnan veszi azt elő, majd hirtelen és hihetetlenül sok információt zúdítanak az áldozatra, elterelve annak figyelmét vagy a kilátásba helyezett haszon reményében elaltatva annak gyanakvását, bizalmatlanságát és a kellő pillanatban meglopják.

Ha ez nem lehetséges a csalás idején, akkor közben – persze észrevétlenül – ki is kérdezik, anyagi helyzetéről, családi állapotáról, gyakorlatilag minden olyan körülményről, melyek ismeretében egy bűncselekmény a későbbiek során könnyebben kivitelezhető, így a már megszerzett információkkal felvértezve, egy korábban feltérképezett helyszínre visszatérve, gyorsan és célirányosan tudják a lopást végrehajtani.

A trükkös módszerekkel elkövetett lopások vonatkozásában kijelenthető, hogy az elkövetői oldal részéről az ötletek tárháza végtelen, de még mindig legelterjedtebbnek mondhatóak a vásárlás színlelésével és a villany/gázóra leolvasással kapcsolatos bűncselekmények, valamint a túlfizetésre történő hivatkozást követő nagy címletű pénzváltások.

Lakásbetörések

Betörés szempontjából az a legveszélyeztetettebb, aki mindennap ugyanabban az időben távozik otthonából és ugyanakkor tér haza, – főképp ha napközben sem tartózkodik senki a lakásban – de ugyanilyen veszélyeket rejt magában az utazás alkalmával  „védtelenül” hátrahagyott ingatlan is. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a lakásbetörések többségét a nyílászárók feltörésével követik el, a nap bármely időszakában.

Felmérések szerint egy betörő 5 percig kockáztatja a lebukást. Ha olyan védelmi rendszert lát, ami ennél hosszabb ideig feltartóztatja, nem kockáztat, inkább odébb áll.

A betörő bejutását a mechanikai eszközök akadályozzák meg. Az elektronikus riasztó- és jelzőrendszerek csupán kiegészítik ezt a védelmet.

Kérjük Önöket, hogy fogadják meg az alábbi tanácsainkat:

  • A bejárati ajtó legyen több ponton záródó, korszerű zárral felszerelt. Az ajtó anyaga legyen masszív, fém vagy tömör fa. Fontos, hogy a hátsó ajtók, garázsajtók is kellő védelemmel rendelkezzenek. A legjobb ajtó sem véd, ha azt nyitva hagyjuk vagy a kulcsot a lábtörlő alá tesszük.
  • Az ablakokat is megfelelő zárral kell ellátni, az üvegre lehet betörésgátló fóliát ragasztani. A nyitva (bukóra) hagyott ablak vonzza a betörőket, azt be kell zárni, ha elmegyünk otthonról.
  • A lakásajtót, és a kertkaput akkor is zárja kulcsra, ha otthon tartózkodik, hiszen így megakadályozza, hogy illetéktelen személyek jussanak be a lakásába. Társasházak esetében célszerű a földszinti lakásokra rácsot szereltetni.
  • A bejárati ajtóra és a névtáblára célszerű csak a vezetéknevet kiírni. Ezáltal kevésbé lehet majd következtetni arra, hogy kik és hányan élnek az adott lakásban. Tudatosítsák gyermekeikben, hogy ne beszéljenek lakhatási körülményeikről, illetve szüleik időbeosztásáról.
  • Utazási szándékáról ne beszéljen idegenek előtt, amennyiben huzamosan távol van lakásától, úgy gondoskodjon arról, hogy postaládáját rendszeresen ürítsék, szellőztessenek, így azt a látszatot kelthetik, hogy az ingatlan lakott.
  • Amennyiben azt észlelte, hogy Önhöz betörtek, azonnal értesítse a rendőrséget. Ne változtassa meg a helyszínt, mert nagyértékben megnehezíti a nyomok rögzítését, és későbbiekben az elkövetők felkutatását.

Amennyiben – a megtett óvintézkedései ellenére – mégis bűncselekmény áldozatává válik, kérjük, hogy haladéktalanul értesítse a rendőrséget (107, 112), hiszen így nagyobb esély nyílik az elkövető/k felkutatására és felelősségre vonására, valamint az eltulajdonított tárgyak visszaszolgáltatására. Javasoljuk továbbá, hogy a bűncselekmény bejelentését követően, vegyék igénybe az áldozatsegítő szolgálat nyújtotta lehetőségeket.

Igazságügyi Hivatal Áldozatsegítő Szolgálata: 56/511-576 (5000 Szolnok, Ostor u. 1/B.)

„Tipp”

A nyomozást nagymértékben segítheti, ha a nagyobb értékű ingóságaikról (digitális) fényképet, és részletes leírást készítenek, hiszen egy esetleges betörés során a rendőrségnek érdemleges és használható információval tudnak szolgálni. Ezeket az adatokat lehetőség szerint ne az otthoni a számítógépen tárolják!